Városházi közlemény a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása kapcsán
Közélet

Városházi közlemény a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása kapcsán

Közérdekű tájékoztatás jelent meg a város hivatalos honlapján a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, illetve annak tervezése kapcsán. Ebben Tóth Péter osztályvezető oszt meg néhány fontos tudnivalót a beruházással kapcsolatban. Mint azt korábban hírportálunk is megírta, márciusban, a Magyar Közlönyben megjelent egy lista azokról a helyi ingatlanról, amelyeket érinthet a fejlesztés. 

- Elsősorban fontos kiemelni, hogy a vasútfejlesztés jellegéből fakadóan önkormányzatunk sem megbízóként, sem építtetőként nem vesz részt a tervezési folyamatban- olvasható abban a közleményben, amely a város hivatalos honlapján jelent meg a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításával, illetve a tervekkel kapcsolatban.

A Tóth Péter által jegyzett kommüniké szerint nyomvonalas létesítmények tervezési folyamatának általános rendje szerint a 150. számú vasúti fővonal fejlesztésének tervezése során is az előzetes tervek alapján határozták a meg azt, hogy mely ingatlanok lehetnek érintettek a beruházással. Az érintettség nem csupán a valós területigényt jelenti, hanem a beruházás egyéb lehetséges hatásait, például a zaj vagy rezgésterhelést is figyelembe vették. A tervezőknek ennek figyelembe vételével kell a munkájukat végezni, például a zajhatások mérséklése érdekében megfelelő műszaki megoldásokat kell alkalmazniuk, annak érdekében, hogy a beruházásnak az érintett ingatlanokra gyakorolt hatásait a határértékeken belül tartsák.

Fentiekből következik, hogy a több száz, rendeletben megjelölt ingatlan tulajdonosának nagyobb részét a beruházás kapcsán semmilyen kisajátítás, beavatkozás nem fogja érinteni. Az ingatlanok felsorolása tehát inkább a tervezési munkafolyamat része, mintsem a lakosság számára közzétett tájékoztatás- közölte az osztályvezető.

A városháza információi szerint az engedélyezési tervek készítése zajlik jelenleg. Maga az engedélyezési eljárás heteken belül elindul, várhatóan 3-4 hónap időtartamot vesz majd igénybe – függően a hatóságok előírásaira, eljárási folyamataira. Tekintettel arra, hogy az eljárás során felmerülhetnek olyan körülmények, melyek a tervek kis mértékű módosítását igénylik, ezért a végleges, joghatályos engedély megszületéséig az építtető nem tehet lépéseket a magántulajdonú ingatlanokat érintő esetleges beavatkozások irányába. Amint azonban az engedély megszületik, a műszaki tartalom véglegessé válik, a beruházó haladéktalanul megkeresi azon ingatlantulajdonosokat, akikkel valamilyen megállapodás megkötése szükséges. Ez várhatóan idei év őszén fog megtörténni.