Védd, amíg megvan!
Közélet

Védd, amíg megvan!

Pár rövid vizsgálat, és kiderülhet, ha baj van az egészséggel, a gyors felismerés pedig akár életet menthet. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Egészségfejlesztési Irodája szűrővizsgálatokra biztatja a város és a kistérség lakosságát.

 
A kórház területén, a fogászat mellett, a Bőrgyógyászat épületének emeletén alakították ki az irodát. Itt hétfőtől péntekig reggel fél 9 és délután 4 óra között ingyenes szűréssel, állapot-felméréssel és tanácsadással várják az érdeklődőket. Többek között vérnyomás-, vércukorszint-, és testzsírszint- mérést végeznek. A pontos adatok érdekében azt kérik, legalább két órával étkezés után, illetve reggel a nyitási időben, még étkezés előtt keressék fel az irodát.  

Az Új Széchenyi Program keretében az Európai Unió segítségével megvalósuló program azokat is szeretné megszólítani, akik eddig nem jártak szűrővizsgálatokra, és azokat is várják, akik már eddig is figyeltek az egészségükre.

Ha a szűréseken rendellenességet tapasztalnak, akkor további vizsgálatokat, szakorvosok, vagy a háziorvos felkeresését javasolják az iroda munkatársai. A pár hónapos működés alatt már volt arra példa, hogy komoly probléma, daganatos betegség derült ki ily módon. A szűréseken kívül hasznos tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők. A cél a lakosság egészségmegőrzése, az egészséges életmódra nevelés és a betegségek mielőbbi felismerése.

Hogy minél többen igénybe tudják venni a szűrési lehetőséget, az iroda munkatársai kitelepülnek a nagyobb rendezvényekre, például tavaly októberben a hó eleji vásárban vettek részt nagyon sokan a vizsgálatokon. Most pedig egy sporteseményre, a Rákóczi Kupára készülnek. A foci tornán február elsején, szombaton délelőtt 9-től délután 3 óráig tart egészségügyi szűrőnap. A helyszín a Kossuth utcai Vári Sportcsarnok.

Szöveg-fotó: Fehér Erika