Védik és vizsgálják az idős fákat
Közélet

Védik és vizsgálják az idős fákat

Az idős, belül vélhetően korhadt fákat vizsgálják meg a Halasi Városgazda Zrt. szakemberei ezekben a napokban a Szilády Áron Református Gimnázium területén. Teszik mindezt azért, hogy a veszélyesen elöregedett növények sorsáról könnyebben tudjanak dönteni. Ezzel párhuzamosan, a gimnázium igazgatónője egy felhívást intéz a halasi emberek felé, melyben a fák védelmének fontosságát helyezi középpontba.

- A gimnázium főbejáratánál van két olyan idős császárfa, amik már közel 100 évesek. A mostani vizsgálat keretében a törzsek korhadási szintjét nézzük meg. Sajnos az már kiderült, hogy az egyik növény eléggé rossz állapotban van, nem sok ideje van már hátra. A másik viszont meglepően jó állapotú – árulta el Greguss Viktor zöldfelületi ágazatvezető.

A diákok egy iskolai témahét keretében vehettek részt a vizsgálatokban. Több feladatuk is volt. Ők helyezhették fel a fákra a mérőeszközöket.

- Nagyon tetszett, hogy segíthettem a mérésekben. Mindig is fontosnak tartottam a fák védelmét. Azt üzenném korosztályom tagjainak, hogy ültessenek minél több fát. Ne magunknak, hanem gyermekeinknek, unokáinknak – fejtette ki véleményét Elek Botond – diák.

Varga Judit, a Szilády-gimnázium igazgatója egy levelet fogalmazott meg, melyben a növények védelmére kéri a halasiakat.

- Gimnáziumunk két zöld civilszervezettel együttműködve egy városi projektet hirdet, hogy az itt élő fákat, növénycsoportokat mérjük fel, tegyük fel egy virtuális térképre, hogy közkincsek lehessenek. Erre hívjuk a többi oktatási intézményt is. Sétáljunk, nézzünk szét környezetünkben, tudatosítsuk mindenkivel, hogy Kiskunhalas az egyik legzöldebb város hazánkban – mondta az intézményvezető.