Vendégborász Kerékhegyről
Szűk körben rendezték meg a Halasi Borklub legutóbbi estjét a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. A helyszín ezúttal a Randevú bár különterme volt, ahol Gál Antal mutatta be a Tringa Borpince nedűit. A vendégborász Kerékhegyről érkezett városunkba.
- Szekszárdon a fehér- és a vörösbor, illetve a fehérszőlő, kékszőlő aránya 80:20 százalék körüli a kékszőlő javára. A legtöbb szőlő fent van a domboldalban. A talajszerkezet 90 százalék lösz némi agyagos foltokkal. Vörösboros vidék – mondta Kerékhegyről Gál Antal.
- Melyik szőlőfajták, borok az erősségek?
- A fehérboroknál jellemző fajta nincs. A kékszőlőknél legnagyobb arányban a Kékfrankos található, azon kívül Kadarka is előfordul, mint Szekszárdhoz köthető bor. A termesztési nehézségek miatt viszonylag szerényebb mértéket képvisel. A borvidéken van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot, amiről lehet mondani, hogy dominánsabb.
- Mennyire vetette vissza a vírushelyzet a borkóstolókat?
- Amikor az országos vesztegzár volt, akkor nyilvánvalóan minden állt. Azóta a borturizmus szerintem nagyjából olyan, mint korábban.
- Mivel készült a Halasi Borklub estjére?
- Egy fehérborral, egy rozéval és hatféle vörösborral. Az itallapon Mirabell '17, Rozé '19, Kadarka '18, Diabló '16, Merlot '16, Cabernet Franc '17, Mirage '15, Phaeton '16 szerepelt.
A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap november 11-i számában olvashatják.