Világbajnok vendége volt a városi napközinek (galéria)
Közélet

Világbajnok vendége volt a városi napközinek (galéria)

Pillanatokon belül belopta magát a gyerekek szívébe Boronkay Péter kétszeres világ- és négyszeres Európa bajnok triatlonista közvetlenségével, humorával, meg persze az egészen kiváló eredményeivel. Péter arról beszélt a városi napköziben lévő lányoknak, fiúknak, hogy bár másfél karral született, de ennek nagyon sokat köszönhet. A parasportoló mellett az érzékenyítő nap keretében Tusori Nikoletta, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökségi tagja pedig tanulságos előadást tartott.

– Hála Istennek, hogy másfél karral születtem, mert ennek az állapotnak csak köszönhettem az életben. Persze kellett ehhez a sport is, így vált életre szóló előnnyé a kezdeti hátrányom. Bejártam a világot és az Északi- és a Déli- sarkon kívül az összes kontinensen versenyeztem- mondta Boronkay Péter kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok triatlonista a városi napközi vendégeként. A Fazekas Mihály Általános Iskolában ezen a csütörtökön érzékenyítő napot tartottak, ennek keretében hívták meg a kiváló sportolót. Péter példakép lehet sokak számára, aki derűsen, kiváló humorral és közvetlenséggel beszélt az életéről, sportolói pályafutásáról.

Boronkay Péter megmutatta a művégtagját is a gyerekeknek, amelyet főként versenyeken használ. A világbajnok parasportoló többször is megerősítette hogy teljes életet él és a kötélmászáson és a lólengésen kívül bármit meg tud csinálni. Hogy az állapota valóban nem volt akadály, azt mutatja, hogy sportpályafutása alatt eddig mintegy 400 éremmel büszkélkedhet és többek között triatlon Európa- és világbajnoki címeket szerzett és 9. helyezett lett a Riói Paralimpián 2016-ban. Az ötkarikás játékokon még az sem hátráltatta, hogy leesett a kerékpárjának a lánca. Péter azt is hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a mentális állóképesség, amelynek segítségével a bukás után is fel tud állni a sportoló. Több kérdést is feltettek neki a gyerekek. Kiderült, hogy többször volt a kiskunhalasi triatlonversenyen is, most pedig Amszterdamba készül, a hosszútávú világbajnokságra. Boldog családapa, feleségével két gyermeket nevelnek. .

Az érzékenyítő napnak fontos része volt az a bemutatókkal egybekötött előadás, amelyet Tusori Nikoletta, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökségi tagja tartott. Beszélt a fiataloknak arról, hogy mit jelen látássérültként, vakként élni. Ezt egyébként több eszközzel is illusztrálta. Érdekes volt az, amikor egy segítő társaságában, fehér bottal, letakart szemmel sétáltak a gyermekek és ezután elmesélték tapasztalataikat. Kipróbálták a speciális, tapintás alapján kirakható dominót és Rubik-kockát. Nikoletta arra is felhívta a figyelmet, hogy a látássérülteknek kifinomultabb a hallása és a tapintása. Ugyanakkor kérte, ha valaki az utcán olyan embert lát, aki fehér bottal közlekedik, ajánljuk neki fel a segítségünket.