Virtuális kiállítás és katalógus
Közélet

Virtuális kiállítás és katalógus

Lengyel és magyar testvérvárosok múzeumai egy cserekiállítás formájában tervezték bemutatni az országaikon belül elismert művészek munkáit. Az újszandeci és a kiskunhalasi múzeum tárlatának a Nikiforral Magyarországra – Berki Violával Lengyelországba címet adták. A cserekiállítás eredeti elképzelések szerinti megvalósítását a pandémia lehetetlenné tette. A projektet átalakították, így már lehetőség nyílt arra, hogy folytatódjon a közös terv. Katalógus készült, melynek bemutatójára október 15-én került sor városunkban. Köszöntőt mondott Fülöp Róbert polgármester és dr. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A Thorma János Múzeumba érkező vendégek a rendezvény kezdése előtt átvehették ajándékkönyveiket. Juhász Gábor partnervárosi referens üdvözölte a látogatókat, és konferált az eseményen. Wilhelm Popp Magyar rapszódiáját Hamza Barbara adta elő fuvolán, zongorán Lauer Ágnes kísérte.

A vendégeket Fülöp Róbert polgármester köszöntötte.  Elmondta, járt a könyvben szereplő lengyelországi múzeumban.

- Örülök, hogy létrejött ez a kiadvány. Ezzel el tudunk hozni egy szeletet Lengyelországból. Bízom benne, hogy még sok hasonló, jó elképzelést meg tudunk valósítani – fogalmazott a városvezető.

A folytatásban dr. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete osztotta meg gondolatait a látogatókkal. Ő a kulturális esemény díszvendégeként érkezett Kiskunhalasra.

- A legnagyobb gyűjtemény Nikifor műveiből az újszandeci múzeumban van. Európában a legelőkelőbb helyeken és Amerikában is volt már kiállítása. Rögtön összekapcsolták a legnagyobb művészekkel, naiv festőkkel, akik hasonló úton jártak – tudtuk meg beszédéből.

A műsorfolyamban újra egy zenemű következett. Chopin Cisz-moll Nocturne című szerzeménye Lauer Ágnes előadásában szólalt meg zongorán.

A Nikiforral Magyarországra, Berki Violával Lengyelországba eredetileg cserekiállítás lett volna. Ezt azonban felülírta a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. Az együttműködő múzeumok úgy döntöttek, hogy virtuális térben mutatják be a tárlatokat. A művészek alkotásairól egy katalógust is kiadtak. Ennek bemutatója október 15-én volt Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban.

- Úgy gondolom, ez nagyon ügyes megoldás volt a pandémiás helyzetben – fogalmazott Szabóné Biacs Ildikó muzeológus. – A vírus első hulláma a tavaszi, a második az őszi kiállítás megrendezését hiúsította meg.  A katalógus maradandó, a virtuális térben pedig szélesebb réteghez tudnak eljutni a művek – tette hozzá.

Kuris István László alpolgármester testvérvárosunkhoz, Nowy Sacz-hoz és Lengyelországhoz kötődő baráti kapcsolatokról osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel.

- A Lengyel Köztársaság minisztériumi programja keretében a két neves képzőművész alkotásait a lengyel és magyar baráti testvérvárosok múzeumainak együttműködése révén, figyelembe véve a pandémia idején követendő ajánlásokat, nem szállították el kiállításra egymás városaiba, hanem azokat több hónapnyi gondos munka eredményeképp megjelentették az online térben és kézzelfogható módon egy képes albumba szerkesztették.

A rendezvény végén Fülöp Róbert polgármester és Kuris István László alpolgármester adta át a helyi önkormányzat ajándékát dr. Jerzy Snopek nagykövetnek.

További részletek a Halas TV október 16-án 19 órakor kezdődő Híradójában.