Volt egyszer egy Gábor Áron Tüzérezred (galéria)
Közélet

Volt egyszer egy Gábor Áron Tüzérezred (galéria)

A Köztársaság és a Petőfi utcán masírozó katonazenekar jelezte szombaton délelőtt a halasiaknak, hogy különleges esemény történik a városban. A Tiszti Klubban gyülekeztek az MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérdandár egykori tisztjei, tiszthelyettesei, polgári alkalmazottai. A legendás alakulat, amelyet a fegyvernem legjobbjai között tartottak számon 2001. június 30-án, jogutód nélkül szünt meg. A 20 éves évforduló kapcsán szervezett bajtársi találkozót a Kuruc Vitézek Nyugállomáyú Egyesület.

Összetartó közösséget alkotott az egykori MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérdandár kollektívája. Erre jó példa az, hogy a 2001. június 30-i bezárást követően évenként tartottak bajtársi találkozót. 2006-tól pedig ötévente jöttek össze a tisztek, tiszthelyettesek, polgári alkalmazottak. Szombaton, a huszadik évforduló apropóján szervezett rendezvényt a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület. A szervezet megadta a módját az eseménynek, már kora délelőtt térzenétől volt hangos a főtér, ahol a hódmezővásárhelyi katonazenekar szórakoztatta a járókelőket. A koncert végén aztán a muzsikusok, rendőri és közterületfelügyelői biztosítás mellett masíroztak át a Tiszti Klubba, hogy aztán zenével fogadják a találkozóra érkezőket. Közel százan fogadták el a szervezők invitálását. Az esemény fővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter volt, aki elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Rég nem látott ismerősök üdvözölték egymást és rövid időn belül elkezdődött a sztorizás. Az ünnepség elején a Tiszti Klub falán lévő emléktáblát koszorúzták meg, majd a nagyteremben Romvári Frigyes nyugállományú ezredes, az ezred utolsó parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. Beszédében megemlékezett az egykori parancsnokokról és levetítettek egy kisfilmet, amelyben megelevenedtek a laktanya mindennapi történései, a lövészetek pillanatai. Az egykori tüzérek számára nosztalgikus percek voltak ezek, egy-két könnycsepp is megjelent a szemekben. A város nevében Kuris István László alpolgármester úgy fogalmazott: valódi legendák találkoztak ezen a délelőttön. Gáldonyi Sándor őrnagy emlékeztetett arra, hogy gyermekként is a katonai pályára készült. Biztos abban, hogy ha nem zár be a laktanya, ő is ott kezdte volna katonai szolgálatát. 

A találkozó folytatásában az egykori laktanyájukat látogatták meg a találkozó résztvevői, amely évek óta börtönként működik. Az objektumban néhány épület ismerős lehetett, de alapos felújításon esett át.  Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, majd a látogatást követően visszatértek a Tiszti Klubba, ahol kora esti beszélgettek, nosztalgiáztak, felidézték, hogy volt egyszer egy Gábor Áron Tüzérezred.