Zöld akciók, állatmentések
Közélet

Zöld akciók, állatmentések

Fontos feladat a természet védelme, a környezettudatos magatartás kialakítása. Ebben szükség van példamutatásra. Kiss Tamás biológussal, polgári természetőrrel, a Természetbúvár Tehetségműhely vezetőjével, pályázati referenssel beszélgettünk.

- Mikorra eredeztethető a környezetvédelmi aktivitásod?

- Anno, a ’90-es évek közepe, vége felé részt vettem a Szélkiáltó Természetvédelmi Egyesület programjain Fehér Péter vezetésével. Meghatározó élményeket szereztem a 2x2 hetes pirtói, illetve erdélyi félnomád nyári táborokban. Gyermekkorom óta bennem volt a természet szeretete, de a szélkiáltós évek mutattak nekem irányt a természetvédelemben. A Pécsi Tudományegyetem biológus szakán végeztem, ökológiai szakirányon, de már egyetemi éveim alatt is formálódott bennem, hogy a kutatás mellett a szemléletformálás az, ahol talán a legfontosabb teendők várnak rám.

- Visszajöttél utána Kiskunhalasra?

- Igen. Bár az egyetem alatt/után többször jártam külföldön különböző önkéntes, illetve ösztöndíjas programokon, melyek nagyon is tetszettek, de nem volt szívem magára hagyni ezt a vidéket, az itteni természetet. Felelősnek érzem magam ezért a tájért. Egyik nap találkoztam Varga Judittal, a KRK Szilády Áron Gimnázium igazgatójával, aki hívott, hogy vezessek madarász szakkört. Elfogadtam a felkérését, majd pár hónapra rá egy megüresedett állás miatt behívtak, pályázatírót kerestek. Állásom nem volt, így maradtam.

- Mennyire fogékonyak a tanulók általában a természetvédelemre, a zöld programokra?

- Ők már abban a tudatban nőnek fel, hogy a bolygónk véges. Már általános iskolában megismerkednek olyan szavakkal, mint fenntarthatóság, biodiverzitás, klímaváltozás, melyeket 20-30 éve még csak a szakemberek használtak. Tudják ők, hogy szükség van a változásra, a természetvédelemre, a zöld programokra, de főleg a már gimnazista korosztály az, amelyik életmódjával, pályaválasztásával képes is aktívan kivenni a részét ezekből.

- Milyen közös, zöld akciókban vettetek részt?

- Bár már sokadik éve, hogy részt veszek a Természetbúvár Tehetségműhelyünk vezetésében, diákokat készítek fel természetbúvár témájú versenyekre, nem vagyok tanár, így viszonylag kevés a kapcsolatom a diáksággal. Néha besegítek egy-egy természetismeret órán, egy-egy jeles napon, erdei iskola programokon szoktam színesíteni a programot különböző élőlénycsoportok, kutatási módszerek bemutatásával. Tavaly pár diákkal a külterületi hulladék problémáját vizsgáltam Halas körül, mostanában pedig a fenntarthatóságra nevelés tantervbe építésén dolgozunk. Júniusban a biodiverzitás napokra készülök 15 diákkal Zalába. Ilyenek.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap május 19-i számában olvashatják.

Indexkép: www.komitte.de
Belső fotó: Kiss Béla