(►) Csendes Tamás újra hangos
Kultúra

(►) Csendes Tamás újra hangos

John művésznéven, még tizenévesen kezdte építeni zenei karrierjét a kiskunhalasi Csendes Tamás. A rapper, többévnyi hallgatás után, a közelmúltban úgy döntött, megtöri a csendet, és ismét új dalokkal szeretné eljuttatni az emberekhez gondolatait, érzéseit. Az elképzelést tett követte, mi pedig ellátogattunk legutóbbi klipforgatására.

- Honnan indult ez az egész, mikor lépett be a rap az életedbe?

- 2003 körül, kb. tizenhárom éves lehettem, amikor minden haverom kapott valami, a hobbijának megfelelő dolgot. Van, aki focilabdát kért, van, aki biciklit, én meg kaptam egy Ganxsta Zolee és a Kartel Jégre teszlek albumot. Igaz, csak sunyiban vette meg nekem nagybátyám, mert annyi idősen nem szabadott volna ilyeneket hallgatnom. Engem már akkor is csak a rap érdekelt. A tévében is ezerrel nyomták a rap klipeket. Keleten, nyugaton ez a stílus ment, engem pedig teljesen lázba hozott.

- Hogyan születtek meg az első saját dalok?

- Bátyámmal és még egy haverral alapítottunk egy együttest. Nagyon primitív körülmények között vettünk fel pár dalt. Volt egy olcsó mikrofonunk, aztán egykazettás magnókkal próbáltunk összehozni valami értékelhető produktumot. Az alapokat már akkor is saját magunknak gyártottuk, nagypapánktól kértük el a szintetizátort, azon készültek a zenék.

- Később azért gondolom, fejlesztettétek a technikát és a stílust is.

-  Persze. 2013-14 körül volt egy album, ami még így utólag visszahallgatva is teljesen vállalható. Ott már a technikai háttér is jobb volt egy fokkal, meg a szövegek és az előadásmód is fejlődött, érezhetően. Viszont akkor sem sikerült szélesebb körbe eljuttatni a dalokat, hiszen a közösségi média akkoriban még eléggé gyerekcipőben járt. Utána már azt éreztem, hogy lehet, mégsem ez lesz az én utam. El kellene kezdeni dolgozni, párkapcsolatot kialakítani. Szóval letettem arról, hogy valaha lesz normális rapkarrierem.

- Most mégis arról beszélgetünk, hogy készülnek az új dalok, sőt klipet is forgatsz, talán egy album is összejöhet. Honnan jött az újabb motiváció?

- Idén nyáron elmentem egy fesztiválra, ahol régi haverokkal, ismerősökkel találkoztam. Előjöttek az emlékek és többen is kérdezték, miért nincsenek mostanában új dalaim, mert a régieket szerették, hallgatták. Addig-addig mondogatták, hogy a fesztivál végén hazamentem, leültem, és elkezdtem gondolkodni a folytatáson. Azt mondtam, adok magamnak még egy esélyt.

- Hogy fog kinézni zenei téren az elkövetkező egy éved? Mire készülsz?

- A cél egyértelműen egy új album elkészítése. Nyáron indult a sztori, így jövő nyárig adtam magamnak haladékot, addigra kell meglennem 16 saját számmal. Az első videoklipem, az Nkor című dalhoz megjelent már minden jelentős online felületen. Itt viszont nem állunk meg, rövidesen szeretnék kijönni még egy dallal és klippel. A közösségi médiának hála, nagyon sok emberhez eljuttathatom a produktumaimat. Reklámkampánnyal tolom meg a klipeket, hogy Zalaegerszegtől Nagylakig a lehető legtöbb érdeklődőhöz eljussanak az új John dalok. Én mindenkitől csak azt kérem, hogy hallgassák meg a dalokat, vonjanak le belőle konzekvenciát, aztán majd elválik, hogy van-e jövője a dolognak, tudok-e tovább építkezni zenei téren.