(►) Földes Máté: Jó úton haladunk a Mohikánnal
Kultúra

(►) Földes Máté: Jó úton haladunk a Mohikánnal

Földes Máté már egészen kiskorában érezte, hogy a zenélésben tud kiteljesedni. Zeneiskolai tanulmányait követően több csapatnak is tagja lett. A Mohikán zenekar alapítótagjaként büszke arra, hogy barátaival már több lemezt elkészítettek. Legutóbbi daluk és klipjük pedig az országos promóciónak köszönhetően egyre szélesebb ismertséget hoz a zenészeknek, barátoknak.

- Először értelemszerűen a szüleim fedezték fel, hogy az átlagnál nagyobb affinitásom van a zenére. Még csak 4 éves voltam, mikor beírattak a kiskunhalasi zeneiskolába, ami remek alapot adott nekem ahhoz, hogy eljussak oda, ahol most tartok.

- Egy gitárt hoztál magaddal a mostani beszélgetésre, de nem ez az egyetlen hangszer, ami közel áll a szívedhez.

- Nekem a zongora a fő hangszerem. Mindig is zongoristának, a billentyűs hangszerek szerelmesének tartottam magam. A gitárt autodidakta módon sajátítottam el. Általános iskola hatodik osztályában éreztem azt, hogy tök jó lenne, ha a gitár is bekerülhetne a zenei repertoáromba.

- Merthogy a gitár egy tipikus csajozós hangszer? Tábortűz, gitározás, éneklés, romantika…

- Igen. (nevet) Ez is benne volt a második hangszerválasztásnál a fejemben. De viccet félretéve, arra gondoltam akkor, hogy tök jó, ha zongorán el tudom játszani az összes Beatles dalt, de mégis csak az lenne az igazi, ha azokat a dalokat, amiket ők gitáron írtak, én is gitárral tudnám előadni. És évek múltán tényleg beigazolódott a kérdésedben is megfogalmazott jelenség, hiszen ha gitár lóg a nyakadban, sokkal jobban odavonzod a női tekinteteket magadra, mintha egy fekete, nagyobb testű zongora mögött ülnél.

- Beatles dalok miatt kezdtél gitározni, sőt most is egy olyan pólóban érkezték, amin a zenekar neve olvasható. Gondolom, ez nem véletlen.

- Ez nem is rajongás, ez már sokszor a betegesség határát súrolja nálam. Megvásárolok, gyűjtök mindent, ami a Beatles zenekarral kapcsolatos. Gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne hallgatnék meg legalább egy, de inkább több dalt tőlük. Nagyon meghatározóak abban, hogy az én zenei ízlésem és karrierem ilyen lett, amilyen. És a mai napig ugyanolyan csodálattal tudom nézni őket és minden velük kapcsolatos dolgot, mint az első alkalommal.

- Hogyan alakult a tanulmányaid befejezése után a zenei karriered?

- Általános iskola után Szegedre kerültem egy zeneművészeti szakközépiskolába, ahol zongoraszakot végeztem. Aztán jött egy olyan lehetőség, amire nem tudtam, de persze nem is akartam nemet mondani. A Beatles mellett nekem a másik szerelemzenekarom a Republic. Engem Tóth Zoltán, a Republic egykori gitárosa keresett meg azzal, hogy az újonnan alapított zenekarához keresne billentyűst. Ezek után jött a másik zenekar. Megismertem Nagy Tibor Istvánt, akivel több zenésztársunkkal együtt 2015-ben megalapítottuk a Mohikán zenekart.

- Mi jellemzi stílusában a Mohikánt? Milyen zenét játszotok?

- Sokkal-sokkal változatosabb és sokszínűbb attól, mint amit az ember elsőre leszűrne róla. Nagyon sokaknál a Republic utóérzet van meg a dalaink kapcsán, de ismerem az alkotói folyamatot belülről is, és ebbe a közönség értelemszerűen nem láthat bele, ezért tudják le sokan annyiban a zenekarunkat, hogy olyan, mint a Republic. Pedig rengeteg más stílusjegy is jellemzi a zenénket. Bátran ki merem jelenteni, hogy az évek alatt kinőttük magunkat egy igazi Mohikán stílussá. Ha nagyon be kellene kategorizálni azt, amit csinálunk, akkor szerintem, mi egy beat rock zenekar vagyunk.

- Mi a zenekar igazi erőssége? Miért szeretsz éppen ezekkel az emberekkel zenélni?

- Ami a legfontosabb, hogy szeretjük, és igazi barátnak tekintjük egymást. Egy zenekarban az, hogy jól működjenek az emberi kapcsolatok, legalább olyan fontos, mint a kellő szakmai tudás. De lehet, hogy még fontosabb is. Hiába zenéltek külön-külön baromi jól, ha nem vagytok barátok, ha nem vagytok egy igazi csapat, sosem szólnak majd úgy a dalaitok, ahogyan azt szeretnétek. Mi mindannyian nagyon egy irányba tartunk. Persze vannak néha ilyen kisebb-nagyobb mellékcsapások, amikor szeretnénk valami pluszt belevinni a produkcióba, de eddig minden kisebb konfliktust könnyen meg tudtunk oldani, úgyhogy a legnagyobb erőssége a Mohikánnak azontúl, hogy jók a dalok, az, hogy egymással is nagyon jó kapcsolatot ápolunk a kezdetek óta.

- Hogy érzed, jó úton jártok a zenekarral? Mik a közelebbi, távolabbi terveitek?

- Jó úton haladunk. A vírushelyzet persze nekünk is keresztbetett, de nem csüggedünk. A felszabadult időt hasznosan próbáltuk eltölteni. Összeállítottuk a harmadik lemezünk anyagát, amin tíz új dal kap helyet. Bízunk benne, hogy a közönség is hamarosan hallhatja majd őket.