(►) Kancsimesék a Szilády Áron utcai oviban (galéria)
Kultúra

(►) Kancsimesék a Szilády Áron utcai oviban (galéria)

Vörös Katalin a kétezres években Palásti Károly tanítványa volt a Bibó-gimnáziumban,  a pedagógus és diákja ismét találkozott egymással. A rendhagyó helyszín a Szilády Áron utcai óvoda volt, ahol a tanár olvasott fel egykori tanulójának mesekönyvéből egy részletet. A Kancsimesék személyes, gyermekkori élményekből táplálkozik, e mellett vannak fiktív szála is. Katalin bájos személyiségének, a mesék tartalmainak, mondanivalójának köszönhetően a középsős ovisok maradandó élményt kaptak.

Érdemes a felnőtteknek is elolvasni Vörös Katalin Kancsimesék című könyvét. Elsősorban a gyermekeknek szánta a pszichológiai tanulmányokat folytató írónő ezeket a kedves kis történeteknek beillő irodalmi alkotásokat, ám szinte kötelezően ajánlott a korosabb generációnak is. Az igényes mesék mögött emberi sorsokat ismerhetünk meg, az életszerű szóhasználatnak köszönhetően pedig joggal érezhetjük, részesei vagyunk a történéseknek. Mint kiderült, Katalin személyes élményei adtak inspirációkat az íráshoz. Az írónő csütörtökön a Szilády Áron utcai óvodába látogatott, ahol Palásti Károly, a Szilády-gimnázium mesterpedagógusai és drámacsoportja olvasott fel egy mesét a könyvből. 

Katalin egykoron Palásti-tanítvány volt a Bibó-gimnáziumban. Már akkoriban szerette az irodalmat, szívesen írt. Amikor pedig anyaként a gyermekeinek fejből mondott meséket, szinte biztossá vált, hogy lesz folytatás. A Kancsimesék megjelent és mostantól minden érdeklődőhöz eljut. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a Szilády-ovi középsőseinek tetszett, amit hallottak. Vörös Katalin személyisége, ambíciója pedig garancia a folytatásra.