(►) Prózafelolvasás webkamerán keresztül
Kultúra

(►) Prózafelolvasás webkamerán keresztül

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület két évtizeddel ezelőtt indította útjára prózafelolvasó versenyét Kiskunhalason, mely az évek során országos, később pedig Kárpát-medencei megméretéssé nőtte ki magát. A vírushelyzet miatt idén nem lehetett megszervezni a klasszikus módon a döntőt, ezért a szervezőknek a modernkor technikai lehetőségeit kellett segítségül hívniuk.   

- Húsz éves múltra tekint vissza a versenyünk. Idén jubileumi lett volna, sőt Trianon 100. évfordulójával is egybeesett volna, ezért is kezdtünk neki a szervezésnek olyan nagy lelkesedéssel. A vírushelyzet sajnos keresztülhúzta a számításokat, ezért kényszermegoldást kellett kitalálnunk. Sok más eseményhez hasonlóan a mi versenyünk is online valósul meg. A nevezők saját otthonukban, iskolájukban vették fel a felolvasást, a videókat beküldték, ezt értékelte most az öttagú zsűri. Az előzetes várakozásainkat is felülmúlta a nevezők száma, hiszen negyvenhárom videót kaptunk, ezúton is köszönjük mindenkinek, aki fontosnak tartotta még ilyen nehéz körülmények között is a versenyzést – fejtette ki Döme Ottó főszervező.

Az ítészek a járványügyi szabályok betartásával, egymástól kellő távolságot tartva, maszkot viselve ültek le végighallgatni a produkciókat.

- Teljesen más így zsűrizni, mintha személyesen is megjelentek volna a versenyzők. Egyrészt könnyítés, hogy ha valakiről hosszasan elbeszélgetünk, azt újra visszanézzük, de mégis rossz, hiszen az előadók nem tudnak a szemünkbe nézni produkció közben. Úgy érzem, remekül össze tudtunk dolgozni zsűritársaimmal. Ugyanazokra a kimagasló előadásokra mondtunk igent, ami egyértelművé tette a végső döntést is – árulta el Nahimi Péter zsűrielnök.

Az általános iskolás korosztálynál az érsekújvári Anda Liza lett az első, középiskolásoknál pedig Bukovszki Dorottya Galántáról.

Még több cikk

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal