A bor ízei (galériával)
Kultúra

A bor ízei (galériával)

A bor nyelvi, kommunikációs és valódi ízei kapták a főszerepet a Forrás-Új Tükör Klub legutóbbi rendezvényén. A Közösségek Házában dr. Veszelszki Ágnessel, a témával foglalkozó könyv szerkesztőjével találkozhattak az érdeklődők a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében. A kiskunhalasi kötődésű előadót telt ház fogadta. A programon a Koch Borászat jóvoltából nedűk ízlelésére is lehetőség nyílt.

A Veszelszki Ágnes szerkesztette Borkommunikáció című kötet az elmúlt év végén jelent meg. Létrejöttét a bor szeretete és a szakmai innováció is motiválta. Fontos volt továbbá, hogy vizuálisan is igényes legyen a könyv. Ilyen lett. A könyv gondozását a Századvég Kiadó vállalta.

Dr. Veszelszki Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki borkommunikációs kurzust is vezet a felsőoktatási intézményben. Kiskunhalasi előadásában beszélt a bor illemtanáról, a poharakról és a borbontásról is, melyet halkan kell megtenni. A fogyasztás mértékét illetően elmondta, ne töltsük tele a poharat, de ne is ürítsük rögtön fenékig. Hozzátette: a bor rendelése és első kóstolása a férfi feladata.

Téma volt az is, hogyan lehet eladni a bort. A klasszikus mód az, amikor a szőlőnév, bornév, borász(at)név szerepel a címkén. Ettől eltérő fantázianevek megjelenése.  A programot fröccsökre vonatkozó kvízjáték is színesítette, mellyel Borkommunikáció könyvet lehetett nyerni. Ebbe 150 pályázó 750 alkotásából választottak 60-at 35 fotográfustól. A tanulmányokat és ajánlásokat pedig kutatók és neves szakemberek írták.

Az előadást követően Kristóf Imre borász-újságíró beszélgetett a szerkesztővel. A január 8-i klubesten szó volt a könyv indíttatásáról, a borkommunikációs egyetemi kurzusról, a magyar borok sokszínűségéről és a bormarketingről.

- Próbáltunk arra törekedni a kötet összeállítása során, hogy egészen széles képet tudjunk adni a magyar borról és sajátos történetéről. A térségből a hajósi borvidékről, a pincefaluból is vannak képek. Ezen túl Bács-Kiskun megyei kötődése van két fotósnak is: Berzátzy Lilinek és Kiss Renátának – mondta Veszelszki Ágnes. – A könyvet pedig két megyei borszakember is ajánlja: Koch Csaba, aki a kiskunhalasi bemutatón is részt vett és Schiszler Péterné Soltvadkertről. A könyv borítóján pedig Font Sándor országgyűlési képviselő ajánlása olvasható.

- Megkerestem azokat a boros fotóimat, amelyek a pályázati koncepcióba belepasszoltak. Nagyrészt a hozzám, a szívemhez közel álló villányi borvidéken, de az Alföldön készült pillanatképek is vannak tőlem a kötetben – tudtuk meg Kiss Renátától.

A rendezvény végén a nedűk szépségéé és az illatoké volt a főszerep. A Koch Borászat minőségi boraiból tartott kóstolót a közönségnek.

- Borászként nagyon örülök, hogy ilyen színvonalú könyv kerülhet az olvasók kezébe. A kóstolóra friss és könnyed borokat hoztam, hiszen ezek jellemzőek erre a tájegységre – fogalmazott Koch Csaba.

Fotók: Anda Péter