A Csipkeházban zenélt a szélmalom
Kultúra

A Csipkeházban zenélt a szélmalom

Közel másfél évtizede indította el a Zenélő Szélmalom programsorozatot a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület. Szombaton délután és este ismét sok érdekességgel találkozhattak azok, akik ellátogattak az idei rendezvényre, a Csipkeházba.

Mosolygós emberek, remek hangulatú produkciók, sok-sok taps és hagyományőrzés. Ez jellemezte a 2022-es Zenélő Szélmalom rendezvényt. Mint megtudtuk, a szervezők minden évben igyekeznek a jól ismert szereplők mellett új tehetségeket is felvonultatni.

- 2008-ban szerveztük meg először a Zenélő Szélmalom programunkat. A kezdeti célkitűzések azóta sem változtak. A molnárokra, a szélmalmokra emlékezünk közösen, minden ilyen alkalommal. Helyi és vidéki fellépők állnak most is közönség elé. Büszkék lehetünk halasiként, hogy ilyen sok egyesület, zenekar, hagyományőrző csoport működik városunkban. Mi már évek óta kiszélesítettük a fellépők körét, hiszen már nem csak a régióból, hanem messzebbről is érkeznek ide táncosok, énekesek – árulta el Végső István a Pásztortűz Egyesület elnöke.

A fellépők között voltak a Tázlári Rozmaring Asszonykórus tagjai is, akik szeretik minden ilyen programon megmutatni, mit is tudnak.

- Lassan huszonkilenc éve énekelünk együtt és szerencsére több olyan tag is van, akik a kezdetektől aktív részesei ennek a csoportnak. Eleinte csak saját szórakoztatásunkra énekeltünk, aztán azt terveztük, örömmel elmegyünk fellépni Tázláron és a környéken, ha hívnak, majd mindenki kezdte egyre komolyabban venni ezt az egészet. Minősítő versenyekre jártunk, sőt képzési lehetőségek adódtak számunkra – fejtette ki Mártáné Czékus Györgyi együttesvezető.

A zene mellett a tánc is fontos részét képezte a rendezvénynek. A közönség különféle koreográfiákat csodálhatott meg.

- Magyarország több tájegységéről válogattam most táncokat, de Erdélyből is hoztam egy látványos összeállítást. Sokan kérdezik, hogy nagy különbségek vannak-e egy-egy tánc között. Határozottan állíthatom, hogy igen, hiszen minden népcsoport, minden régió más és más motívumokat alkalmaz a táncainál. Nyilván vannak olyan elemek, amik mindegyikben megtalálható, de összességében tényleg teljesen különbözőek a koreográfiák – mondta Kopcsek Tamás.

A rendezvényről összefoglalót láthatnak az érdeklődők a Halas TV Kultúrkép magazinjában, valamint szerdán egy képes beszámolót olvashatnak a Halasi Tükör hetilap friss számában.