Ausztriában a halasi csipke
Kultúra

Ausztriában a halasi csipke

Az utóbbi időben két helyen is találkozhattak az Ausztriában élők hungarikumunkkal. Bécs és Mallnitz fogadta és mutatta be a közönségnek iparművészeti remekünket. A halasi csipke varrásának folyamatát élénk érdeklődés kísérte a rendezvényeken.

Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala rendezte az AchtUngarn elnevezésű fesztivált a bécsi Práterben. Ez a program interkulturális találkozásra nyújt lehetőséget a résztvevőknek. Célja Magyarország és a Bécsben élő magyar népcsoport bemutatása az érdeklődőknek nyolc műveltségi területen. Ezek közé sorolják a folklórt, a művészetet, a tudományt, a történelmet, a gasztronómiát, a sportot, a zenét, a kultúrát.

A CLUB PANNONIA Egyesület az Osztrák-Magyar Kapcsolatok Ápolásáért elnöksége szervezte a HUngarikum Fesztivált a karintiai Mallnitzban. Ezen a rendezvényen szintén magyar művészeti remekeket mutattak be és népszerűsítettek, köztük a halasi csipkét. Az értékmegőrzést segítő innovatív program határokon és generációkon ívelt át.

- Mindkét fesztiválon ministanddal és csipkevarrási bemutatóval vettünk részt. Farkas Éva csipkevarró utazott Ausztriába Kiskunhalasról. A rendezvényeket Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkés kollekciója színesítette – tájékoztatott Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója.

- Bécsben magyarok voltak többségben az eseményen, és az öltéstechnikáról kérdeztek. Mallnitzban a divatbemutató volt a fő attrakció. Hrivnák Tünde kollekciója került fókuszba. A halasi csipke úgy jelent meg, mint díszítőelem az öltözködésben – tudtuk meg Farkas Évától.

Még több cikk

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Boldogság, gyere haza

Boldogság, gyere haza