Az államalapításra emlékeztek Kiskunhalason is
Kultúra

Az államalapításra emlékeztek Kiskunhalason is

A városi ünnepségsorozat délelőtt 10 órakor az Országzászló emlékműnél kezdődött, ahol a Himnusz hangjaira, a halasi huszárok díszőrsége mellett felvonták az Országzászlót. Az eseményre a város vezetői és a képviselő-testület tagjai mellett sok érdeklődő is eljött, akik az ünnepélyes zászlófelvonást követően a Lovasiskolába mentek át, ahol az egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új kenyeret, majd a polgármester és a megyei közgyűlés elnöke mondtak ünnepi beszédet.

Gyovai István polgármester arról beszélt, hogy a politikusok ma is szívesen idézik Szent István király intelmeit, de mint, ahogy azt a korszakot, a napjainkat is másként értékelik. Napjainkban is rendkívüli változások zajlanak, az akkori történésekhez hasonlóan, ezeket a történéseket azonban sokan, sokféleképpen ítélik meg. A számtalan hírforrásból is nehéz eligazodni, mert szélsőségesen értékelik a jelenlegi helyzetet. Épp ezért a város első embere szerint higgadt, megbízható objektív elemzésre van szükség az elmúlt évek történéseinek megértésére.

A politikus beszédében hosszasan ecsetelte a város utóbbi években elért eredményeit. Többek között, hogy az önkormányzat ésszerű és rendkívüli takarékossági intézkedéseinek köszönhetően ma már éves szinten közel 1 milliárd forinttal kevesebb működési költséggel üzemel, az állami átalakítások figyelembevételével. A működés-beruházás aránya a hosszú évek óta jellemző 9 milliárdos főösszegen belül megfordult. 2013-ban beruházásra 6 milliárd forintot, míg működésre 3 milliárd forintot költ a város. Teszi ezt úgy, hogy ebben a ciklusban újabb hiteleket nem vett igénybe – hangsúlyozta a város vezetője.

A polgármester szólt a várható városközpont rekonstrukcióról, amelynek előkészítése jó ütemben halad, a Szegedi úti hulladéklerakó telep közelgő fejlesztéséről, valamint, hogy egy energetikai pályázat támogatási szerződéseinek aláírásával, már a következő hetekben megvalósulhat öt oktatási intézmény napelemes ellátása és energetikai megújítása. Bíznak abban, hogy további pályázatokkal rövidesen megindulhat a Csipkeház és az Ady utcai óvoda, valamint a Nefelejcs Otthon bővítése is a következő hónapokban.

Az elmúlt évben indult és a következő 1 évben megvalósuló beruházások összege meghaladja a 15 milliárd forintot. Ehhez mérhető fejlesztés még nem volt a város elmúlt 30 évében – hangoztatta a polgármester.

Gyovai István hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az elmúlt nyár végén átvette a három és félezer lakost érintő távfűtési szolgáltatás működtetését, mely biztonságos és megbízható ellátást jelent az érintett lakosok számára. Jelentős viták árán, de megnyugtató eredménnyel ellenőrzése alá vonta a Városgazda Zrt. működését, a következő napokban, pedig a Halasvíz Kft. és a kommunális hulladékgazdálkodás új szabályozás szerinti átalakítása lesz az önkormányzat kiemelt feladata.

A város kulturális életét érinti a korszerű technikával megújuló városi filmszínház, a megújuló helyi közművelődés és média, valamint a Thorma János Múzeum városi működésbe való átvétele – részletezte a polgármestere.

Gyovai István szólt arról is, hogy meglátása szerint az elmúlt másfél évben a város fejlődését akadályozó erők befolyása mára csökkent Kiskunhalason. A hosszú évek óta minősíthetetlen állapotok után beszélő viszonyba kerültek egymással a képviselő-testület tagjai, sőt ezzel párhuzamosan érezhetően nagyobb politikai figyelem irányul Kiskunhalasra.

A polgármester szerint ugyanakkor, hogy a következő év ismét választási év lesz, annak baljós előjelei már tapasztalhatók. – „Bármilyen hónapok is következzenek a város életében, Kiskunhalas csak akkor őrizheti meg az elmúlt évek átlag feletti fejlődési ütemét, ha a várost irányító erők képesek összefogni, és együtt dolgozni, ha nem a vak ideológiai elkötelezettség, nem a kicsinyes egyéni érdekek, az elvakult indulatok mozgatják őket, hanem az önmagukkal és a várossal szembeni alázat, kötelességtudat, mely ésszerű komprumisszumokat eredményez” – fogalmazott ünnepi beszédében.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hasonlóképpen arról beszélt, hogy Szent István király munkásságát mindenki elismeri, de másként értékelik. A többség azonban úgy tűnik, nem tud eleget az akkori korról – fogalmazott a fideszes politikus, aki szerint sokan az érem másik, nem létező oldalát keresik. – Ebből vannak a problémák – hangoztatta Bányai Gábor, aki szerint felvetődhet a kérdés, volt-e más alternatívája az államalapításnak, nem lett volna-e jobb a nyugati helyett a keleti kereszténységhez csatlakozni. Nagy viták ezek, de minden döntésünket az eredmények igazolnak, avagy nem – mutatott rá. – Hogy István király szembe ment az akkori szokásjoggal és felrúgta az akkori szabályokat, és a római kereszténység mellett tett hitet, letéve az ország működésének alapjait, elég, ha lenézünk dél-kelet Európa felé. Melyik a jobb, a nyugati, vagy a keleti orientáció? – tette fel a kérdést. – Ezt ma is nehéz eldönteni, mindkettő mellett van jó és rossz érv is. De nem is ez a fontos – mondta a megyei vezető. A legfontosabb, hogy döntést kell hozni mindenkor. A legrosszabb döntés, ha a nemzetet, egy várost érintő fontos ügyben nem tudnak döntést hozni a döntést hozók, akiknek ez volna a dolga. Ez az igazi felelősség. Erre, mert vállalkozni Szent István, mert dönteni – mutatott rá Bányai Gábor.

A politikusok döntésének helyességét mindig az eredmény fogja meghatározni. Ezért fontos szerinte, hogy a halasiak is merjenek döntést hozni a saját, a városuk boldogulása érdekében. Fontos azonban tudni, hogy nincsenek tévedhetetlen politikusok, nekik is lehetnek rossz döntéseik, de ha hibáznak, azt el kell ismerni. – „Az emel bennünket naggyá, ha beismerjük a tévedéseinket, a bűnbánatot megbocsátás kíséri. És akkor lehetünk kicsinek mondott emberként a legfontosabb építőelemként is nagyok ebben a hazában” – zárta mondandóját a politikus.

A városi ünnepségen színpadra lépett a Halas Táncegyüttes és a programokat színesítette a helyi huszár bandérium lovas karusszel bemutatója is.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=989|limitstart=0|limitcount=0}