„Az egész Kárpát-medencében egyedülálló ez a verseny”
Kultúra

„Az egész Kárpát-medencében egyedülálló ez a verseny”

Huszonegyedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt. Az eseményen számos anyaországi és határon túli településről érkeztek fiatalok azért, hogy közösen éljék meg az erdélyi irodalom minden szépségét és mélységét.

- Mi sem bizonyítja azt, hogy van létjogosultsága ennek a versenynek, minthogy 2024-ben már 21. alkalommal tudtuk megszervezni, élénk érdeklődés mellett. Büszkén mondhatom, hogy az egész Kárpát-medencében egyedülálló ez a verseny, hisz ilyen tematikával senki nem szervez még csak hasonlót sem. A célunk az, hogy ezek a fiatalok továbbvigyék azokat az értékeket, amiket mi képviselünk. Ezért is fontos, hogy jó érzésekkel térjenek majd haza versenyünkről, s máskor is visszajöjjenek hozzánk – fejtette ki dr. Döme Ottó az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke.

A rendezvény díszvendége Sinkovits-Vitay András színművész volt, aki hatásos belépővel készült. A Himnusz közös eléneklését követően, előlépett és Kölcsey Ferenc versének további versszakait szavalta el.

- Sajnos hazánk az egyetlen olyan ország a világon, ami saját magával szomszédos, éppen ezért is van nagy jelentősége az ilyen kulturális rendezvényeknek. Mindig elmondom, hogy a hagyományokat nem ápolni, hanem továbbvinni kell. A kiskunhalasiak prózafelolvasó versenye pedig éppen ezt teszi. Meghatódva néztem, amikor a fiatalok egymás után bevonultak, különféle népviseletekben. Csodálatos érzés itt lenni, hálásan köszönöm a meghívást – mondta a színművész.

A megjelent vendégeket Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is köszöntötte. A megnyitóünnepség részeként dr. Döme Ottó okleveleket adott át mindazoknak, akik az elmúlt években, évtizedekben segítették a verseny megszervezését, lebonyolítását.

A versenyző fiatalok két korosztályban álltak közönség és zsűri elé. Nyirő József és Wass Albert műveiből hangoztak el részletek. A zsűri ezt követően értékelte a hallottakat és megszületett a végeredmény.

Az általános iskolások kategóriájában 3. lett Egyed Nelli (Gyergyóújfalu, Elekes Vencel Ált. Iskola), 2. helyen végzett Ladányi Viola (Komárom-Révfülöp, Mariánum Egyházi Iskolaközpont), a legjobb pedig Szabados Balázs (Erkel Ferenc Ált. Iskola, Gödöllő) volt. A középiskolásoknál bronzérmet kapott Rácz Emese (Kiskunhalas, Bibó István Gimn.), 2. lett Kasziba Laura (Kiskunhalas, KSZC Dékáni Árpád Technikum), 1. helyen pedig Zsikla Máté Boldizsár (Kiskunhalas, II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum) végzett.

A helyszínen készült felvételek, interjúk a Halas Televízió Kultúrkép magazinjának egy későbbi adásában lesznek láthatók.