Balog Lajos irodalmi sikere
Kultúra

Balog Lajos irodalmi sikere

Romhányi József a nyelv zsonglőrje volt. Születésének 100. évfordulójára versenyt hirdetett az Anyanyelvápolók Szövetsége. A megmérettetésen a kiskunhalasi Balog Lajos is részt vett. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum magyar és angol szakos tanára dobogós helyezést ért el.

Nemzedékek nőttek fel Romhányi József művein, ő a magyar nyelv virtuóza volt, író, műfordító és dramaturg. Születésének 100. évfordulójára tehetségkutató verspályázatot hirdettek amatőr és hivatásos költőknek. A résztvevőktől azt kérték, hogy Romhányi József stílusában írjanak leleményes, humoros nyelvi megoldásokat, bravúrokat tartalmazó verseket. A sziporkázó tehetségű rímhányó munkássága előtt tisztelegve 21 pályázó 69 költeményt küldött be. A végső sorrend 841 olvasó szavazata alapján alakult ki. Soós Judit lett az első, őt Balog Lajos követte Kiskunhalasról. Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke arról értesítette, hogy a Romhányi József-verspályázatra beküldött alkotásával a voksok alapján második helyezést ért el.

Balog Lajos jutalma egy 20 ezer forintos könyvvásárlási utalvány. Ezen túlmenően az anyanyelvapolo.hu az Aranysakálsikoly című versét közölte. Az Édes Anyanyelvünk folyóirat szeptemberi számában a Halsirám című költeménye jelent meg.

További részletek a Halasi Tükör hetilap szeptember 22-i számában.

Kép-szöveg: Pál László

Még több cikk

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal