Búcsú és jubileumi szentmise
Kultúra

Búcsú és jubileumi szentmise

A Szent Péter és Szent Pál apostolról elnevezett kiskunhalasi alsóvárosi római katolikus templomban a z elmúlt vasárnap tartottak búcsút, Péter és Pál napján. A felújítás alatt álló közel 250 éves templom hívő közössége ünnepéhez egy jeles évforduló is kapcsolódott, dr. Finta József plébánost húsz évvel ezelőtt szentelték pappá.

 
Ünnepi szentmisére várták a híveket Péter Pál napján, vasárnap a kiskunhalasi alsóvárosi római katolikus templomba. A templombúcsú a katolikus templomok esetében mindig a védőszenthez kötődik, minden templomot egy, vagy két, vagy akár több szentnek a tiszteletére szentelnek fel, ez a szokás még az ősegyház idejébe nyúlik vissza, amikor a vértanúkat úgy ünnepelték az első keresztények, hogy a katakombákban és a temetőkben az ő sírjaik felett mutatták be szentmiséiket.

Később, amikor már szabaddá vált a kereszténység gyakorlása, akkor az a szokás terjedt el, hogy a templomok, katedrálisok, oltára alá, vagy bele az oltárba beépítették azoknak a szenteknek az ereklyéit, akiknek a tiszteletére szentelték a templomot, mintegy az ő védelműket és közbenjárásukat kérve. A halasi alsóvárosi katolikus templom Szent Péter és Szent Pál apostol tiszteletére épült, Szent Péter és Pál apostol ünnepe egyben a templom búcsúünnepe is.

akos-20140702-finta-mise003

A jeles alkalomhoz idén egy évforduló is kapcsolódott, két évtizeddel ezelőtt szentelték pappá Finta József halasi plébánost. – „Nagyon örülök annak, hogy az elmúlt húsz évben lehetőségem adott arra, hogy mindig olyan emberek között legyek, akik nyitottak voltak arra a szolgálatra, amit én akartam közvetíteni. Örülök annak, hogy mindenhol, akár előző szolgálati helyemen, Kalocsán és akár itt Kiskunhalason, sok ember él azzal a lehetőséggel, amit Isten általam is nyújtani akar. Azt gondolom, hogy az elmúlt húsz évben egy nagyon szép életpálya van mögöttem, amit nem tudok eléggé megköszönni. Örülök annak, hogy pap lettem és nem választanék más pályát ma sem” – nyilatkozta a Halasmédiának az atya.

Finta József bízik abban, hogy a kalocsai érseknek az a szándéka, hogy hogy hosszabb távon maradhasson Kiskunhalason, mint plébános és be tudja fejezni a megkezdett templomfelújítást. Öt év múlva, amikor 250 éves lesz a templom, akkorra a belsejét is sikerüljön felújítani, ami még nagyobb vállalkozás lesz, mint a mostani. Az atya szerint ezek persze csak a külső dolgok, számára azonban fontosabb a belső dolgok, vagyis az élő templom építése a halasi hívek közösségében.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1360|limitstart=0|limitcount=0}