Család és vallás
Kultúra

Család és vallás

Képzőművészeti kiállítással érkezett Kiskunhalasra B. Zeikfalvy Anna tanár, grafikusművész. Életében kiemelt helyen áll a család. Művein előszeretettel jeleníti meg e szoros köteléket, a vallási témákat. B. Zeikfalvy Anna kiállítása „Nézd én a szolgád vagyok” 143. zsoltár 12. vers elnevezéssel látogatható a Kiskunhalasi Alsóvárosi Szent Péter és Pál Templomban.

B. Zeikfalvy Anna pedagógusként dolgozott, művészként kreatív műhelyt vezetett Kiskőrösön. Az összetartozás érzését jeleníti meg a képeken a családban, a hitéletben.

- Két gyermekem, hét unokám van. Hárman Szegeden élnek, a többiek Kiskőrösön. Fontos a család nekem. Az alapfokú művészeti iskolában tanítottam grafikát sokáig. Sok tanár, építészmérnök került ki tőlem. Olyanok is, akik aztán külföldre mentek. A délelőttjeim unokázással telnek általában. Én már 73 éves vagyok, délutánra azért elfáradok. Akkor általában olvasok, de szoktam alkotni.

A hit és a művészet egymás melletti megférése, egymást erősítő közös jelenléte az egyik alapja az Ars Sacra Fesztivál kezdeményezésének. Ehhez csatlakozik most egy kiállítással az alsóvárosi katolikus közösség.

- A hitéleti eseményeknek helyet adó liturgikus terekbe egy hétre beköltöző hangversenyek, koncertek, kiállítások országos sorozatának egyik állomása e program, B. Zeikfalvy Anna tárlata a Kiskunhalasi Alsóvárosi Szent Péter és Pál Templomban – tájékoztatott Kuris István László alpolgármester.

Kispálné dr. Lucza Ilona több alkalommal nyitotta már meg különböző helyeken B. Zeikfalvy Anna tárlatát. Így tett Kiskunhalason is, ahol vallási témájú képei kerültek középpontba.

- A képeit nagyon régóta ismerem, Annát még régebb óta. Együtt kezdtünk tanítani egy általános iskolában. Onnan kanyarodott el az utunk. Annának a szakmailag is emelt szintű művészet felé meg az oktatás felé, én pedig 22 évig voltam a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. Innentől már evidens és természetes volt egy alkotó és kiállítási lehetőséget biztosító intézmény kapcsolata, és Annával személyesen is nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Nagyon jól együttműködtünk a múzeumi, illetve a művészeti iskolai tanítások kapcsán. Kiskőrösön, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban is volt a 70. születésnapjára egy életmű jellegű bemutató, ahol az eddig megjelent művek közül tett fel a galériába. Egyéb helyeken, például Kerekegyházán is nyitottam meg kiállítását. Régi ez a kapcsolat. Attila atyával együtt mutattuk be a katolikus templomban – szintén születésnapi ajándékként – a katalógusát.

B. Zeikfalvy Annát tíz esztendeje ismeri Seffer Attila atya. Az egyházközség ügyeit közösen vitték Kiskőrösön, és kiderült, hogy rokon lelkek. A plébános ettől az évtől kezdve a Kiskunhalasi Alsóvárosi Szent Péter és Pál Templomban tart szentmiséket, és teljesít szolgálatot. Fontosnak tartotta, hogy a helyiek is megismerjék Anna művészetét.

- Kiskőrösről ismerjük egymást. Tíz évet töltöttem ott, és ő az egyházközség képviselő-testületi tagjaként végig mellettem volt. Korábban 20 évig volt az egyházmegyénknek hitoktatója. Kiskőrösön a személyiségét, a munkásságát is megismerhettem, és nagyon közel áll az ő lelkivilága az enyémhez. Tényleg barátságot, lelki kapcsolatot kötöttünk, aminek az alapja valahol mind a kettőnkben az Istenre való nyitottság, illetve a szépre való nyitottság, annak a belső vágya. Amikor Kiskőrösre kerültem, rögtön az első évben elkezdtük a szakrális művészetek hetéhez való kapcsolódást. Ott is az ő alkotásaival indítottunk. Úgy gondolom, nincs olyan nagyon messze Kiskunhalas Kiskőröstől, ezért hívtam meg, hogy itt is az ő alkotásait láthassák. Anna néni kiállításán – ahogy Kispálné dr. Lucza Ilona is mondta – az Istennel, a vallással kapcsolatos művei láthatóak a születéstől a feltámadásig. Az Isten és az ember kapcsolata, a megváltás műve, az Isten és az ember harmóniája, egysége, ami nem csak ideig-óráig tart, hanem örök. Ezt jelenti számunkra az örök élet, hogy örökre együtt azzal az Istennel, akivel barátságban, egységben, szeretetben élem itt a földi létemet. Valahol ez, a megváltás műve követhető végig a 21 alkotáson.

A kiállítás hétköznap 9-12 óra között, illetve a szentmisék előtt és után látogatható. A tárlatról bővebben is olvashatnak a Halasi Tükör hetilap szeptember 28-i számában.