Csipke: fesztivál és könyvbemutató
Kultúra

Csipke: fesztivál és könyvbemutató

A Thorma János Múzeum könyvbemutatóval, a Csipkeház pedig fesztivállal és kiállításokkal várja a közönséget. Előbbi program április 25-én 15, utóbbi pedig 17 órakor kezdődik.

A Thorma János Múzeum és a Magyar-Koreai Társaság különleges irodalmi rendezvényt szervezett péntek délutánra a múzeum nagytermébe, ahol 15 órától Yi Mun-Yol világhírű koreai író a vendég. A szerző, akinek műveit már 15 nyelvre lefordították, a Magyar Koreai Társaság meghívására érkezett hazánkba a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulója alkalmából.

A vendéget Szakál Aurél múzeumigazgató köszönti, majd dr. Szegő Andrea, a Magyar-Koreai Társaság elnöke mutatja be. Yi Mun-Yol műveiből a Bibó István Gimnázium diákjai olvasnak fel. A zenei műsorban Herencsár Viktória cimbalomművész, Chung Ho-Seung csellóművész és Lee Hansol brácsaművész játszik hangszerén. A rendezvény végén kötetlen beszélgetésre kerül sor.

A XV. Nemzetközi Csipkefesztivál idei díszvendége Korea a magyar-koreai diplomáciai kapcsolatfelvétel negyed évszázados jubileuma alkalmából. A Halasi Csipke Közalapítvány és a Magyar-Koreai Társaság Közhasznú Egyesület közös rendezvénye a Hajnalpír országa – csipkefesztivál és Park Phil-Soon koreai selyemhímző művész önálló magyarországi kiállítása. A nemzetközi csipkeanyag mellett válogatás látható a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum koreai gyűjteményéből is.

Az ünnepélyes megnyitót április 25-én 17 órakor tartják. A szervezők nevében köszöntőt mond dr. Várnai László, a Halasi Csipke Közalapítvány és dr. Szegő Andrea, a Magyar-Koreai Társaság elnöke. Üdvözlő beszédet mond Őexcellenciája Nam Gwan-Pyo, a Koreai Köztársaság Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete és Gyovai István, Kiskunhalas polgármestere. A csipkekiállítást Szőcsné Gazda Enikő sepsiszentgyörgyi néprajzos, muzeológus nyitja meg. Park Phil-Soon tárlatát dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság, Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója ajánlja a közönség figyelmébe.

Mindkét rendezvény zenei műsorában Herencsár Viktória cimbalomművész, a Cimbalom Világszövetség elnöke; Chung Ho-Seung csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Lee Hansol brácsaművész, a Besztercebányai Művészeti Akadémia koreai hallgatója játszik hangszerén.

A csipkeházban április 26-án 10-től 16 óráig bemutatókat tartanak. Az érdeklődők megismerkedhetnek csipketechnikákkal, Park Phil-Soon selyemhímzővel és a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE taekwondo csapatával Hódmezővásárhelyről. A kihelyezett postahivatal alkalmi bélyegzést tart. A csipkeházi kiállítás május 11-ig látogatható.

Pál László