Csipkés ünnep a halasi Csipkeházban
Kultúra

Csipkés ünnep a halasi Csipkeházban

Két év után újra nemzetközi csipkekiállítást szervez a Csipkeház közössége. Az előttünk álló hétvégén, a Város Napja rendezvényeivel párhuzamosan, 22. alkalommal mutatják be hazánk és a külföldi vendégek alkotásait. Ezévben a kiállítás díszvendége Olaszország, a kiemelt téma pedig a virágok.

- Régóta dédelgetett tervünk az olasz csipke bemutatása. A Halasi csipkevarrás technikájához közel áll a velencei és a többi itáliai csipkekészítés módszere. Kiállításunkon a lombardiai város, Novedrate csipkeműhelyének alkotásain keresztül nyerhetünk betekintést az olasz csipkék világába – tájékoztat Szécsiné Rédei Éva a Csipkeház igazgatója.

A külföldi díszvendég mellett Magyarország jelentős csipkeműhelyei is képviseltetik magukat az eseményen. A kiállítás megnyitó május 3-án, pénteken 16.30-kor lesz, ahol a rendezvény fővédnöke, dr. Nagy István agrárminiszter, Manuel Jacoangeli az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete és Fülöp Róbert polgármester úr is köszönti a vendégeket. Akik ellátogatnak a nyitó ünnepségre meghallgathatják Nagy Csaba Liszt-Ferenc díjas tárogatóművész játékát és végig kíséhetik Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkés új kollekciójának bemutatóját.

- Kiállításunkon megtekinthetők a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak csipketervei, és az azokból készített csipkék. A rendezvényünk tiszteletére a halasi csipkevarrók is terveztek új csipke virágokat, amelyeket szintén kiállítunk – tette hozzá a Csipkeház igazgatója.

Május 4-én, szombaton is várják az érdeklődőket. A kiállított csipkék alkotói bemutatják a különböző készítési technikákat. 13.30-kor a „Virágok a csipkében” című csipkekészítési pályázat eredményhirdetése, majd Erdei T. Lilla etnográfus, csipkeszakértő előadása hallgatható.