Édes-Savanyú Máj Est
Kultúra

Édes-Savanyú Máj Est

Az adventi időszak számos hagyományt élesztett, indított az útjára a Kiskunságban és Halason is. Számos szokás nem létezik már, csak néprajzi leírásokból tudunk róluk. Viszont a savanyú máj nem tűnt el a halasi asztalokról, de már egyre ritkábban kerül a családok elé. Pedig egykor a disznóvágások kihagyhatatlan téli étele volt.


A városban sokan törekszenek arra, hogy újra sokan megismerjék ezt az étket. Erre tett kísérletet a Pásztortűz Egyesület is december 14-én, szombaton.Az első Halasi Savanyú Máj Est jó hangulatban zajlott le a Végh-kúriában. A szervezők a feladatuknak tekintik a helyi és a nemzeti értékek bemutatását valamint népszerűsítését.
 
Az ünnepi légkört a betlehemezés teremtette meg, amit a cserkészek adtak elő. Ezután Illés Lajos tanár úr élvezetes előadást tartott az étel történetéről és elkészítéséről. A savanyú máj településünk egyik ételkülönlegessége. Többen többféleképpen készítik, de az édes és a savanyú ízhatás ugyanolyan.
 
A finomság receptjének kidolgozása a helybéli emberek egyik igazi leleménye. A kulturális programokat a Kiskunhalasról készült 1945 előtti régi filmhíradók levetítése zárta.Az est további részében a népzenéről a Rokka együttes gondoskodott. A vendégek a Sóstó Csárda által készített savanyú májat fogyaszthatták, újborkóstolással egybekötve. A meghitt esemény az éjjeli órákban ért véget. 
 
Szöveg: Végső István
Fotó: Pozsgai Ákos
 
{phocagallery view=category|categoryid=1183|limitstart=0|limitcount=0}