Elgondolkodtató rajzok, plasztikák Kozma Anitától
Kultúra

Elgondolkodtató rajzok, plasztikák Kozma Anitától

Magányomat kiskutyákra cserélném címmel megnyílt a halasi Közösségek Házában Kozma Anita képzőművész kiállítása. A kunfehértói – ma már a fővárosban élő – halasi sportkötődésekkel rendelkező alkotónő rajzaival, plasztikáival egy elgondolkodásra késztető anyagot állított ki. Nincsenek harsogó színek, a fekete-fehér és natúr alkotások egy részének címet sem adott a művésznő, pont azért, hogy mindenki maga tárja fel a műveket. „Szeretem, ha szabad asszociációval vannak a munkáim iránt”.

Kozma Anita most először állít ki a halasi Közösségek Házában. (A városban legutóbb a könyvtárban láthattunk ízelítőt a munkásságából.) A kiállításmegnyitón Bánóczki Bianka sziládys diák szavalata után Kollarics Gábor művészettörténész mondta el nyitó gondolatait.

Kozma Anitát Halason sokan sportolóként, kiváló boxolóként ismerhették meg. A kiállításmegnyitón is jelen voltak az egykori sporttársak. Anita ennek kapcsán elmondta: ma már alig van ideje sportolásra, a boxot pedig lényegében abbahagyta, mert nem volt összeegyeztethető a finom mozdulatokat igénylő művészet és ez a kemény sport, de szeretettel gondol az itt töltött „ütős” évekre.

Anita végzett képzőművészként a rajzra és a szobrászatra helyezi a hangsúlyt. Szeretné, ha elismert alkotó lenne és ebben jó úton jár, hiszen fiatal kora ellenére már számon tartják szobrász berkekben. Mint mondja: pénzt is kell keresni, így restaurálással is foglalkozik, illetve figyeli a pályázati lehetőségeket.

A halasi kiállításáról megtudtuk, hogy kevés ideje volt rá felkészülni, így friss és korábbi munkái is láthatók. A címadó kép – Magányomat kiskutyákra cserélném – pedig egy nehezebb életszakaszában keletkezett.

A tárlat az elkövetkező három hétben látogatható a Közösségek Házában. (A kiállításról a Halas tv Kultúrkép című műsorában és a Halasi Tükörben számolunk be részletesebben.)