Elhunyt Szalai József
Kultúra

Elhunyt Szalai József

Szalai József 1955. július elsején született Kiskunhalason. Az ismert és elismert művész-tanár pedagógusként kezdte a pályáját. Több helyi iskolában dolgozott, közel negyedszázada azonban alkotásaival jelentkezett, és lépett közönség elé kiállítások alkalmával.

Szalai József friss diplomásként tanári állást vállalt. Dolgozott a Fazekas-iskola diákotthonában, a Dimitrov téri intézményben, a Szilády Áron Gimnáziumban, a Garbai- és a Kertvárosi-iskolában. A Kiskunhalasi Amatőr Képzőművész Kört 1986-tól vezette, 1997-től kizárólag művészeti tevékenységet végzett. A dalnok című könyve az ezredfordulón jelent meg. Alkotó tevékenysége mellett később a Végh-kúriában is dolgozott kulturális téren. 

Komolyabb munkái azok, amelyekre a leginkább büszke volt, és jó szívvel gondolt vissza. A több időt igénybevevő, nagyobb műveit tartotta ilyennek. A Kertvárosi Általános Iskolában kiállított Noé bárkájára 460 állatot festett. Kun Madonna című művét a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház északi oldalán lévő Csetényi Parkban állították fel. Játszótársak elnevezésű szobra a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola udvarán található.  

Kronachban egy nyertes pályázatnak köszönhetően alkothatott. Öt hét alatt hat tonna követ faragott, miközben két szobrot készített. Magyarkanizsán a Két egytestvér című, Hunor-Magor ikerfiúk szobra szintén az ő művészetét dicséri. 

Képei eljutottak Mexikóba, Kanadába és New Yorkba is. A Halasi portrék című interjúkötetben így fogalmazott: „Az alkotó mindig arra törekszik, hogy ne csak a jelennek, hanem az utókornak is üzenjen.”

Pál László
Fotó: Anda Péter