Ellentétek vonzásában
Kultúra

Ellentétek vonzásában

Baráth József művész-tanár tárlattal várja az érdeklődőket a Közösségek Házában. Több mint két évtizede évente friss kiállítási anyaggal jelentkezik. Az idei a korábbiaknál is nagyobb újítás, mert térplasztikákat készített.

Baráth József legújabb tárlata az Ellentétek címet kapta. Ünnepélyes megnyitóját szeptember 2-án, csütörtökön este tartották a Közösségek Házának nagytermében, a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében.

- Huszonkét éve mindig volt kiállításom változó helyszíneken. Eddig kétdimenziós síkképeket alkottam. Szegeden végeztem a főiskolát, ismerem a várost, de az utóbbi időben jártam ott és szembetűnt az Árvízi Emlékmű a Tisza-parton. Nem embert, állatot, növényt ábrázol, hanem szimbolikus formát, többek között egy obeliszk előtt, majdnem csigavonalban jelenítve meg a víz hullámait. Talán ez adta az ötletet, hogy a síkképek után térplasztikával foglalkozzam – mondta a művész-tanár. – Ez sem teljesen új gondolat, mert a rajztanári pályám során – a rajz tantárgy mellett – lehetőségem volt a tanulóknak olyan feladatot adni, amely a térben jelenik meg. Térplasztikát hozhattak létre ellentétes formákból, például kockából és hengerből. Ez ötletet adott ahhoz, hogy módosítsak a művészi kifejezésformámon. Ennek eredményeként született az új kiállítási anyag – tette hozzá.

A rendezvényen Király Gábor ismertette Baráth József életútja főbb állomásait, verset olvasott fel, majd Rémán János orosz dallal köszöntötte az ünnepeltet. 

További részletek az Ellentétek című kiállításról a Halasi Tükör hetilap szeptember 15-i számában. 

Pál László
Fotók: Anda Péter