Emléktábla és harangszentelés Kisszálláson
Kultúra

Emléktábla és harangszentelés Kisszálláson

Emléktáblát, harangot és harangtornyot szenteltek meg és avattak fel a Kisszállás Négyestelepi templomiskola egykori tanítói és tanítványai. Az iskolához kötődő történelmi, szellemi, kulturális értékek felkutatását, hagyományainak ápolását tűzte ki célul a Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesület.

Értékmentő missziójuk az elmúlt hétvégén újabb állomásához érkezett, amikor megszentelték és felavatták az egykori iskola udvarán állított haragtornyot, és a pálos rendi szerzetesektől ajándékba kapott Szent László harangot.

Az ünnepség résztvevői emléktáblát avattak az iskola egykori néptanítói, Nikowitz Oszkár és felesége Bencz Rózsa tiszteletére. – A Négyestelep kulturális életének meghatározó személyiségei voltak mindketten – hangsúlyozta avatóbeszédében Turcsányi László tanító, nyugalmazott igazgató. Az eseményen jelen volt a tanító házaspár fia, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is, aki egykoron szintén ebben az iskolában végezte elei tanulmányait. Bányai Gábor a megyei közgyűlés elnöke, a megemlékezésen példaértékűnek nevezte a Négyestelepről elszármazottak értékmentő kezdeményezését, amely újraélesztheti a térség tanyavilágát.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=998|limitstart=0|limitcount=0}