Emléktáblát avattak

A halasi borászat legendás alakjára emlékeztek meg délelőtt a Sóstónál felállított présnél. A Cultures Moris Redemtionis kiskunhalasi borlovagrend alapítójának, az 1998-ban elhunyt Kárpáti Ádám munkásságát mától tábla őrzi. Az avatóünnepségen elhangzott, hogy a helyi hagyományápolók szeretnék az egész prést felújíttatni.

Még a nyolcvanas évek végén, amikor Kiskunhalas megkapta a Szőlő és a bor városa elismerő címet Rómában, állították fel a város határában lévő üdvözlőtáblát és présgépet. A halasi borkultúra népszerűsítésében elévülhetetlen érdemei voltak Kárpáti Ádámnak, az akkori Állami Gazdaság szakemberének. A főborász alapítója volt a helyi borlovagrendnek is, amelynek tagja volt haláláig, 1998-ig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volt munkatársai, a Cultures Moris Redemtionis tagjai nem feledkeztek el róla és a szüreti napok kapcsán emléktáblát avattak tiszteletére a Sóstónál felállított présgépnél. Az ünnepségen a családtagok, volt kollégák mellett, a halasi, valamint a városi programokra ellátogató borlovagrendek is részt vettek. Pintér Imre köszöntőjében méltatta Kárpáti Ádám munkásságát, akinek szakmai elhivatottsága, szakértelme példa lehet valamennyi borász számára. Kunszeri Miklós azt mondta, hogy Kárpáti Ádám felkészültségben legalább húsz esztendővel előzte meg a korát.

A jeles esemény kapcsán a virágtartót sikerült felújíttatni, de a helyi borkultúra ápolói elhatározták, hogy a jövőben az egész műemléket renoválják majd.

Kép-szöveg: Jáger Levente