(►) „Erről nem lehet elégszer beszélni”
Kultúra

(►) „Erről nem lehet elégszer beszélni”

Réz András filmesztéta beszélgetéssel egybekötött előadást tartott Kiskunhalason. Elsősorban azokról a filmalkotásokról mondta el véleményét, amik a holokauszt témakörét dolgozzák fel, különféle nézőpontokból.

Városunkban járt Réz András. Az ismert filmesztéta a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség meghívását elfogadva, előadásában a holokauszttal kapcsolatos filmekről, színházi darabokról beszélt a hallgatóságnak.

- Azzal senki nem tud vitába szállni, hogy az elmúlt nyolcvan évben rengeteget változtak a filmek. Az azonban már egy egészen más kérdés, hogy miként változtak a holokauszttal kapcsolatos alkotások. Az biztos, hogy apám mást látott, mint amit én tudok. Nekem egészen más gondolatok maradnak meg erről a témáról, mint a lányomnak, akivel sokat beszélgettünk erről. Abba pedig bele sem merek gondolni, hogy amikor majd az unokáimnak kell erről mesélnem, akkor hogyan fog szólni ez a történet? Napjainkban döbbenetes kérdések hangoznak el a holokauszt kapcsán. Tényleg megtörtént? Meghalt ott egyáltalán valaki? Számláljuk újra az áldozatok számát! Ilyen és ehhez hasonló dolgokkal sokkolnak bennünket számos irányból. Ezt pedig nem szabad annyiban hagyni, erről nem lehet elégszer beszélni – mondta a filmesztéta.

A program a „Holokauszt 80” sorozat keretében valósult meg Kiskunhalason. A helyi zsidó közösség az emlékév kapcsán több, hasonló rendezvénnyel készül a következő időszakra.

- Természetesen Halas is csatlakozott ehhez, mint minden más magyar település, ahol zsidók éltek egykor. Országszerte különféle beszélgetések, filmvetítések, rendezvények zajlanak ebben az időszakban a holokauszt témájához kapcsolódóan. Én is úgy próbáltam meg összeállítani a tematikát, hogy a különféle művészeti ágak mind-mind helyet kapjanak benne. Minden programunk nyitott, így felekezettől függetlenül szeretettel várunk mindenkit – fejtette ki Ritter Nándorné a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke.

Az eseményen készült interjúkat, felvételeket pénteken este 7 órától tekinthetik meg az érdeklődők, a Halas Televízió Hírnapló című műsorában.