
Fánkos, álarcos buli (galéria)
A farsang nem igazi ötletes álarcok és finom fánk nélkül. Éppen ezért ezeket készíthették el azok a gyermekek és felnőttek, akik ellátogattak a Motolla Kézműves Műhely foglalkozására, a Végh-kúriba.
Az elmúlt hetekben folytatódott a kúria épületében a hosszú ideje népszerű programnak számító kézműves szakkör. Korongozás, agyagozás, kerámiakészítés szerepelt többek között a repertoárban. Legutóbb a farsang zárásaként csupa olyan dolgot készítettek, ami ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódik szorosan.

- A mai fiatalok, életkorukból adódóan, nem jártak igazi farsangi bálokban, mulatságokban, ahol megjelentek volna a klasszikus népi hagyományok. Ezeken a foglalkozásokon próbáljuk nekik átadni mindazokat a kulturális értékeket, amik a farsanghoz kötődnek. Most például csörögefánkot készítünk. A tésztát közösen állítjuk össze, együtt formázzuk ki a kis fánkokat, és a sütésben is segédkeznek a gyerekek – mondta el kérdésünkre Kovács Ibolya, a foglalkozás vezetője.
A frissen kisült csörögefánkok szinte percek alatt elfogytak. A kicsik körében a sárgabarack lekváros verzió volt a legnépszerűbb. Evés után pedig folytatódhatott a munka.

- Én ma egy állatos farsangi maszkot készítek. Egyik kedvenc állatom a ló, éppen ezért egy lovas álarcot csinálok kartonpapírból. Ehhez először egy sablonnal megrajzoltam a körvonalakat, majd ollóval kivágom a szemét, orrát, száját. Füleket ragasztok rá, díszítem pár motívummal, és már készen is lesz az alkotásom – árulta el a részleteket Kádár Mirjam, az egyik állandó résztvevő.