
Farsang idején
A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Ez az időszak a bőséges lakomák és a vígasságok ideje. A mezőgazdasági munkák végeztével, faluhelyen ilyenkor jobban ráértek, több rendezvényt is tartottak hetente.
Változnak az idők, változnak a szokások, de van, ami marad. A farsang hagyományait is napjainkig ápolják. Az év első hónapjaiban számos bált szerveznek. Közösségi, társasági eseményeket rendeznek.
Idén január 6-tól február 14-ig tart a farsang. A gyerekek különösen szeretik ezt az időszakot, mert jelmezekbe öltözhetnek, és a legjobbakat jutalmazni is szokták. Intézmények, szervezetek felnőtteknek tartanak farsangi bálokat hagyományos ételekkel. A vendégváró falatkák után jöhetnek a tartalmasabb levesek, fő ételek, sültek, kocsonyák és a desszertek, közöttük a kelt tésztából készült szalagos fánk őrzi leginkább a tradíciókat.
A farsang eredetéről, az időszak szokásrendszeréről, rendezvényeiről, gasztronómiájáról a Halasi Tükör január 17-i lapszámában bővebben olvashatnak. A néprajzi vonatkozásokról Morvainé Kovács Ibolya, az ételekről, menüsorról pedig Illés Lajos tanár ad tájékoztatást.
Fotó: Szőri Attila