Forrásom
Kultúra

Forrásom

Különleges egyházi vonatkozású esemény volt Kiskunhalason. A helyszínt az alsóvárosi plébánia közösségi háza biztosította. November 22-én, kedden könyvbemutatója volt dr. Finta József érseki helynöknek. A kecskeméti főplébánia plébánosa beszélt a közelmúltban megjelent, Forrásom című kötetéről. A könyvben 55 írás található, melyek Finta atyának az elmúlt bő egy évtized során összegyűlt, egyházi ünnepekhez, vasárnapokhoz kapcsolódó bibliai elmélkedéseiből, prédikációiból lettek kiválogatva.

Finta atya a Szentírás üzenetét a mai kor kihívásaihoz igazítja. Korábban éveken át Kiskunhalason teljesített egyházi szolgálatot, most könyvbemutatóval tért vissza a városba. A beszélgetést vezető Vereb István, a Laudetur Kiadó alapítója, ügyvezetője, a kötet kiadója rámutatott, igazi élmény olvasni.

- Az elmélkedésekben számos hétköznapi élethelyzet, emberi probléma, küzdelem megjelenik. Így a Szentírásban kevésbé járatos ember számára is könnyebben érthető a mondanivaló, amely cselekvésre sarkallja. Ezért a kötet kapaszkodót jelent és segítséget nyújt hétköznapjaink próbatételei közepette. Ráadásul Finta atya könnyed, barátságos és közvetlen stílusa a fiatalok számára is közel hozza a Szentírás üzenetét. Az elmélkedések különlegessége, hogy minden szentírási szakaszhoz Finta atya kapcsolt egy-egy odaillő történetet is, amely segít abban, hogy még inkább megértse az olvasó a Szentírás mélységeit, aktualitásait – fogalmazott Vereb István.

A könyvbemutatón szó volt többek között arról, mi volt az apropója Finta atya Forrásom című könyve születésének. Mit tartalmaz a kötet? Kiknek szól? Hogyan használja az olvasó a könyvet? Miért mond történeteket az elmélkedéseihez?

- A prédikációimat volt szándékomban leírni az elmúlt tíz-tizenkét évben azért, hogy továbbadható legyen. Hírközlő oldalakon is megjelentek, most már nyomtatásban is elérhetők. Egy évre biztosít lelki olvasmányt a vasárnapi evangéliumokhoz kapcsolódóan. Advent első vasárnapjától kíséri végig az egyházi évet. Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretnének elmélkedni arról, mit üzen Isten. Ebben a tolmácsolásban, ahogy leírtam, lehet találni nekünk való gondolatokat – mondta Finta József, a kötet szerzője.

További részletek a Halasi Tükör hetilap december 7-i számában.