Gondoldó napfényképek Rácz-Fodor Ibolyától
Kultúra

Gondoldó napfényképek Rácz-Fodor Ibolyától

Új időszaki tárlat nyílt a halasi Berki Galériában. A kiállítóhely emeleti termeiben Rácz-Fodor Ibolya alkotásai láthatók. A tárlat a Gondoldó napfényképek címet viseli. Az alkotó célja, hogy a tárlat látogatói a képekben elmélyedve kikapcsolódjanak, megnyugodjanak, egy kis időre elfelejtsék a napi rohanást.

Rácz-Fodor Ibolya képzőművész tárlatát a Thorma János Múzeum munkatársa Kollarics Gábor nyitotta meg. Zongorán közreműködött Sándor Dániel. A zene alatt kivetítőn a Lelkem dallama című kötetből lehetett látni, olvasni az alkotónő sorait, aki nem csak képekben, hanem versekben is közzéteszi a gondolatait.

Az alkotónőt egy meglepetés is érte a nyitó eseményen – a barátok, ismerősök, munkatársak, tanítványok, művészetkedvelők mellett – volt gimnáziumi osztálytársai is megjelentek az eseményen. A nevükben Káposzta Lajos köszöntötte Ibolyát, felidézve a diákéveket. A kiállítás megnyitón Fülöp Róbert polgármester és Kuris István László alpolgármester is részt vett.

Rácz-Fodor Ibolya Gondoldó kiállítása egy „fél életmű” hiszen több év anyagát mutatja be az indulástól az új képekig. A három teremben az alkotónő három „arcát” lehet megtekinteni. A Kossuth utca felőli teremben a képek a napfénynek, tűznek vannak szentelve. A középső terem a víz, ahol az Örvényben című kép is látható. A harmadik terem a Föld, az elrugaszkodás, a kísérletezés terepe – mondta beszédében Kollarics Gábor.

A tárlat június 15-ig látogatható, szerdán, csütörtökön és pénteken 13 és 16 óra között vagy előzetesen egyeztetett időpontban.

(A kiállításról bővebb beszámoló a Halas tv Kultúrkép című műsorában.)