Gundel-est
Kultúra

Gundel-est

Egészséges és/vagy modern táplálkozás, magyar hagyományok címmel tartott előadást Kiskunhalason Prof. Em. Dr. Gundel János. A Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás Intézeti Tanszékétől érkezett a városi könyvtárba a Pásztortűz Egyesület szervezésében. Azt tanácsolta a jelenlevőknek, hogy a lehető legváltozatosabban étkezzenek viszonylag keveset, de ízletest és örömmel napjában rendszeresen.

Dr. Gundel Jánost és a közönséget Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke köszöntötte. A november 12-i, tékában tartott rendezvény előadója idézett nagyapjától, Gundel Károlytól. Ő 1934-ben azt mondta: „A konyha fejlődése nem ismer megállást, hozzáidomul a változó, a korral fejlődő életviszonyokhoz és körülményekhez.” A későbbiekben így folytatta: „Első osztályú alapanyagból nem nehéz rosszat főzni, de másodosztályúból biztosan nem lehet jót.” Gundel János hozzátette: ismeretlenből sem lehet. Az élelmiszerbiztonság szempontjából érvényes „a szántóföldtől az asztalig” jelszó. A minőség szempontjából szerinte jobb lenne „az asztaltól a szántóföldig”-re cserélni. Hangsúlyozta: a léleknek, a szeretetnek benne kell lenni a táplálásában, mert nem csupán a racionalitásról szól.

A „korszerű táplálkozás nemcsak tápanyagok és élelmiszer-alapanyagok felvételét jelenti, hanem az ezeket tartalmazó ételek elkészítését és elfogyasztását is. Szerinte a lehető legegészségesebb táplálkozás a változatos és mértékletes táplálkozás.

A felnőtteknek azt tanácsolta, hogy a gyerekekkel ismertessék meg a helyi jellegzetes ételeket. A főzés-konyhatechnológia témában kitért a hagyományosra és az új irányzatokra egyaránt.

- A legfontosabb a család. A család tanít meg mindenkit enni. Egy gyerek, aki otthon soha nem eszik halat, az a menzán nem fogja megenni akármilyen hivatalos rendelkezés van erről. A menzai étkeztetés megújítását nem a konyhán kellett volna kezdeni, hanem a szülői értekezleten – fogalmazott dr. Gundel János.