(►) Halas főterén táncoltak a gyerekek
Kultúra

(►) Halas főterén táncoltak a gyerekek

A magyar népi játék napját már hetedik éve rendezik meg Magyarországon. Ebben az évben Kiskunhalas is csatlakozott a megmozduláshoz, egy flashmob formájában. A főtéren vártak mindenkit, aki szereti a játékokat és a táncot.

Gyermekzsivajtól volt hangos a Bethlen Gábor tér a minap. A magyar népi játék napján, városunk főterén is tartottak egy zenés-táncos megmozdulást, lelkes halasiak szervezésében.

- Hét évvel ezelőtt Balatoni Katalin álmodta meg ezt az egészet. Célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar népi játékokra, népdalokra, táncokra. Bölcsődés korosztálytól a 99 évesekig mindenkit vártunk ma ide. Azt szeretnénk, ha az ilyen alkalmakra eljönnének a lelkes gyerekek, velük együtt pedig a szülőket, nagyszülőket is megszólíthatnánk. Hosszútávon a kicsik sokat profitálhatnak abból, ha megismerkednek kultúránk alapjaival – mondta el Györgyiné Szekeres Csilla óvodapedagógus.

A rendezvény kicsiket és nagyokat egyaránt jó kedvre derített. Az óvodás, kisiskolás korú gyermekek és szüleik, nagyszüleik is örömmel vettek részt a zenés, játékos feladatokban.

A főtéri, bő 30 perces program keretében több új dalt is elsajátítottak a jelenlévők. Közben pedig különböző, a dalokhoz illő táncmozdulatokat tanítottak nekik a szakemberek.

- Olyan dalokat, játékokat mutattunk be, amik nem elcsépeltek, sőt nem is közismertek, így mindenki számára újdonságot jelentenek. Ha pedig megtanulták, hazaviszik, átadják másoknak is vagy esetleg az ovis csoportban, így még többekhez eljuthatnak a ma bemutatott dolgok. Nekünk az a legjobb visszajelzés egy-egy ilyen esemény után, mikor a gyerekek elindulnak hazafelé és dúdolják, éneklik az általunk bemutatott dalokat – nyilatkozta Manhalt Éva óvodapedagógus.

A helyszínen készült felvételeinket és interjúinkat a Halas TV Kultúrkép magazinjában láthatják majd az érdeklődők.