Halason is él a magyar nóta
Kultúra

Halason is él a magyar nóta

A kétezres évek elején kezdődött, a Jung Tanyán, majd a Napsugár Presszóban és a Sneci Sörözőben folytatódott. A mag megmaradt, többen már az égi kórusban énekelnek, de az Él a magyar nóta Baráti Kör kitartó lelkesedéssel, örömmel ápolja ezt a különleges hagyományt. A 20+1 éves születésnapi összejövetelüket a Csipkeházban tartották.

- Azt gondolom, hogy hagyományőrző ez a kis csapat. Nem igazán divatos mostanság olyan helyeket látogatni, ahol élő zene van, netalántán cigányzenekar muzsikál. Ráadásul egyre kevesebb az ilyen lehetőség is, mi úgy gondoljuk, hogy a magyar nótának, mint hungarikumnak élnie kell Kiskunhalason is - mondta Pajor Kálmán, az Él a magyar nóta Baráti Kör egyik alapítója. A 30-40 főt számláló lelkes közösség a kétezres évek eleje óta tartja rendszeres összejöveteleit. A huszadik születésnap tavaly lett volna aktuális, de nem volt lehetőség a rendezvény megtartására. Pénteken este a Csipkeházban viszont énekeltek, ünnepeltek a nótakedvelők.

Az ilyen alkalmak lehetősége teremtenek arra is, hogy az egyre nehezebb helyzetben lévő cigányzenészeket segítsék. A koreográfia bevált, mindenki kér egy nótát és honorálja ezt a zenésznek. A hangulatra soha nem volt panasz, ezt mi is tanúsíthatjuk. Kedves pillanatok, jókedv jellemzik ezeket az összejöveteleket. A baráti kör tagjai nem feledkeztek el azokról sem, akik már nem lehetnek velük. A héten felkeresték a sírjaikat a temetőben és egy-egy strófát elénekeltek az elhunytak kedven nótáiból.

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal