Halász Balázs kiskanalainak nagy gyűjteménye (galéria)
Kultúra

Halász Balázs kiskanalainak nagy gyűjteménye (galéria)

Egy angliai piacon kezdődött Halász Balázs gyűjteményének története. Ott, akkor három évtizeddel ezelőtt vásárolta meg az első gyógynövénnyel kapcsolatos kiskanalát, amely megalapozta a mostanság már közel kétezer darabosra tehető kollekciót. Jókora terem kellene ahhoz, hogy valamennyit bemutassa a szélesebb nyilvánosságnak, viszont a legérdekesebbeket, legkülönlegesebbeket már meg lehet tekinteni a Közösségek Házában nyílt kiállításon.

Ha hiszik, ha nem, még létezik olyan kiskanál, amely a cápatámadásokra figyelmeztet. Sőt, olyan is, amelyet kifejezetten fogyókúrázóknak terveztek, merthogy lyukas a közepe. De tisztelegtek egy egész sorozattal az angol királyi család, vagy éppen Diana hercegnő előtt. Ezek csak kiragadott példák abból a példátlan kollekcióból, amellyel Halász Balázs büszkélkedhet. A közel 2000 darabos gyűjtemény első példányát egy angol piacon vásárolta három évtizeddel ezelőtt. Így kezdődött, aztán nemcsak ő maga, hanem a baráti köre gyarapította a kollekciót. Volt olyan is, aki ugyan nem ismerte személyesen Balázst, de tudott a szenvedélyéről, és megajándékozta egy különleges kiskanállal. A gyűjtemény egy részét három héten át meg lehet nézni a Közösségek Házának nagytermében nyílt kiállításon.

A tárlat megnyitóján Király Gábor, a házigazda Halasi Városmenedzser Kft. programszervezője köszöntötte a megjelenteket, majd Balász lánya, Barbara tolmácsolta édesapja szavait. Elmondta, hogy ezeknek a kanalaknak története van, nem csupán hétköznapi tárgyaknak tekinthetőek. A kiállítást Baráth József művésztanár nyitotta meg. Józsi bácsi a tőle megszokott lelkesedéssel beszélt a látottakról. - Többször ide kell jönni a terembe, hogy meg tudjuk nézni az összes kiskanalat. Ezek nem mindennapos használati tárgyak, hanem műalkotások. Sokaknak ajánlom, csodálatos kiállítás - mondta a művésztanár. A tárlatot három hétig lehet megtekinteni.