(►) Harmóniát, békét közvetít
Kultúra

(►) Harmóniát, békét közvetít

A természet közelségében él és alkot. Pedagógus és művész egy személyben. A Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti és a Felsővárosi Általános Iskolában is tanít. Tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Nemzetközi művésztelepet is szervezett már. Balázs Hajnalkával beszélgettünk.

Balázs Hajnalka többször szerepelt már kiállításokon, határon innen és túl, Magyarországtól a legtávolabb India volt ilyen helyszín. Kiskunhalasi tárlatának megnyitója január 20-án volt a Közösségek Házában. A kiállítás a Lélek a képben címet kapta, mert az alkotóművész nagyon odafigyel a lélek rezdüléseire.

- Főként olajjal festek, de a pasztelltechnikát is alkalmazom – mondta. – Érdekelnek a csendéletek, az életképek, a tájképek. Nagyon szeretem a színes világot. Azt szeretném, ha a képeim hatnának az emberekre. Távol áll tőlem a szürkében festés. Inkább az érzésekre helyezem a hangsúlyt, hogy érezzék, csodálatos környezetben élünk. Az is vezérel, hogy újra és újra rácsodálkozzunk a természet szépségeire – tette hozzá.

Kíváncsiak voltunk, mik inspirálták legújabb, kiskunhalasi tárlatát, tematikáját. Balázs Hajnalkától megtudtuk, a 2011-es indiai utazása inspirálta részben, de emellett más hatások is megjelennek a képeken.

- A Magyar Rajztanárok Országos Egyesületén keresztül jutottam ki. Kétezer magyar festő pályázott. Nagyon örülök, hogy a kiválasztott tizenegy alkotó egyike lehettem. A táborunk a Bombaytól 200 kilométerre található nashiki művésztelepen valósult meg. A képek bevételét árverés után jótékony célra fordították. Együtt alkottunk az indiai művészekkel, bejártuk a várost. A természet közelsége, a lassúbb élettempó, a jelentőségteljes vallásosság, a nyugalom, a harmónia, a szeretet, a sok mosoly meghatározó volt. India színessége is megérintett. Szeretek sokféle festékkel dolgozni. A lelkemben levő színesség kivetülhet ezekben a témákban. Úgy gondolom, a rohanó világban jó ránézni olyan képekre, melyek harmóniát, békét sugároznak. A képek másik vonulatát az utazásaim képezik. Alsónánára évek óta visszajárok, szinte a második otthonommá vált. A téli tájképek az otthonomat jelenítik meg egy sorozatból. Mi egy erdőben lakunk, Tompa határszélén – tudtuk meg Balázs Hajnalkától.

További részletek a Halasi Tükör hetilap február elsejei számában.