(►) Húsvéthétfő másképp
Kultúra

(►) Húsvéthétfő másképp

Nagy Teodóra kiskunhalasi születésű hegedűművész az ünnepek előtt hazalátogatott a családjához. Számos zenei projekten dolgozik a pandémia idején is, ezekről nyilatkozott a Halasmédiának, és húsvéti emlékeit is felelevenítette.

Nagy Teodóra Kiskunhalason töltötte gyermekéveit. Húsvétkor volt jövés-menés náluk is, élt a locsolkodás hagyománya a rokonságban.

- Hozzánk már reggel 7-kor érkeztek locsolók. A nagymamámmal és anyukámmal közösen vártuk őket. Terített asztal várta a vendégeket, előre be volt készítve minden. A locsolást a nagypapám kezdte a szódásszifonnal. Utána öltöztünk fel szép ruhába – idézte fel emlékeit Teodóra. - Amikor nagyobb voltam, húsvéthétfőn is gyakoroltam. Akkor hagytam abba a hegedülést, amikor locsolók jöttek. Az öcsém délután ért haza. Irigykedtem rá, hogy kapott tojást, pénzt – tette hozzá mosolyogva.

A későbbiekben a görög húsvéti szokásokkal is megismerkedett Teodóra. Éveken át futballista párja rokonainál, külföldön töltötték az ünnepeket.

- Görögországban húsvétkor is van éjféli mise, ahol a pap átadja a híveknek a szent fényt, ami Jézus feltámadását jelzi. Azt kell hazavinni, hogy a szerencse ne hagyjon el minket. Nagy tradíciókkal rendelkeznek ott az ünnepek. Különösen nagy hagyománya van a bárányevésnek. Húsvétkor is fogyasztanak fetasajtot, görögsalátát – tudtuk meg. – Idén meccset játszik a párom. Hétfőn Somorján, a pálya szélén leszek és szurkolok neki – tette hozzá.

Nagy Teodóra a koronavírus-járvány idején is sokat muzsikál. Saját projekteken dolgozik. Táncszínházi előadáshoz ír zenét. A Dancemix Records pedig a közelmúltban jelentette meg THOMX, feat: Nagy Teodóra Visszhang című dalának és klipjének clubmixét.

Nagy Teodóráról bővebben olvashatnak a Halasi Tükör hetilap április 21-i számában.

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig