Igazi meteorit a Csillagászati Napokon
Kultúra

Igazi meteorit a Csillagászati Napokon

Idén 38. alkalommal rendezik meg a Kiskunhalasi Csillagászati Napokat, aminek ez alkalommal a Csipkeház ad otthont 2013. október 14-17 között, az előadások minden nap 18 órakor kezdődnek. A Kiskunhalasi Csillagászati Egyesület jóvoltából létrejövő rendezvény a várható előadókat és a programokat tekintve a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is rangos négy napos szakmai programnak ígérkezik.

A nyitó napon, Fülöp Róbert alpolgármester és Rajnai Miklós, Bánffy Miklós díjas bölcsész nyitóbeszédét követően Dr. Hegedűs Tibor, a Bács-Kiskun megyei Csillagászati Kutató Intézet igazgatója tart előadást a "becsapódásokról...". Következő nap Dr. Kiss L. László akadémikus, aki - a naprendszerünkön kívüli, vagyis idegen csillagok körül keringő bolygókról, azaz - az extraszoláris bolygókról tart izgalmasnak ígérkező előadást.

A kozmoszból érkező és visszatérő kőzeteké lesz a főszerep a rendezvénysorozat harmadik napján, amikor is részletes és egyben beható előadást hallgathatnak meg az érdeklődők Dr. Bérczi Szaniszló egyetemi docens tolmácsolásában. Az előadás alatt és után is lesz lehetőség mikroszkóppal tanulmányozni a Marsról és Holdról származó kőzetmetszeteket.

A Csillagászati Napok előadás-sorozatának zárónapján, Dr. Almár Iván professzor tudományos részletességgel vezeti be a hallgatóságot "Eredetünk és túlélésünk kozmikus feltételei" közé.

A négy napos rendezvény különlegességének számít majd, hogy minden nap megtekinthető és kézbe fogható lesz egy 12 kilogrammos meteorit, egyenesen az űrből - ígérik a szervezők.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal