Így táncolnak és énekelnek a Szandeci Lachok - A Szandeci Föld regionális együttesei
Kultúra

Így táncolnak és énekelnek a Szandeci Lachok - A Szandeci Föld regionális együttesei

Nowy Sącz-ban es az ujszandeci jarasban nincs hiany olyan csoportokban, amelyek a mai napig Szandeci Lach nepcsoport hagyomanyait, szokasait apoljak. Nepzenei egyuttesek tancoló-eneklo tagjai a Szandeci Fold nevjegyeikent bemutatkoznak az egesz vilagon.

A Szandeci Foldon tevekenykedo osszes regionalis egyuttest felsorolni tehetetlen dolog. Az alabbiakban a szandeci regió legismertebb csoportjait ismertetjuk.

Nowy Sącz legregebbi egyuttese a „Lachy” Regionalis Enek- es Tancegyuttes, amely 1956 óta folyamatosan mukodik. 50 ev alatt tobb, mint 1800 bel- es kulfoldi koncertet adott, szamtalan prestizs kituntetesben reszesult. A „Lachy” Regionalis Egyuttesnek van gyerek- es ifjusagi csoportja is.

Kovetkezo cspat, amelynek Nowy Sącz-ban dobog a szive, a „Sądeczanie”. Jovore a csapat unnepelni fogja tevekenysegenek 60. evfordulójat. Koncerteznek Lengyelorszag egesz teruleten es kulfoldon is, mindig telthaznyi kozonseg elott. A  „Sądeczanie” Regionalis Enek- es Tancegyuttesnek az ujszandeci Varosi Muvelodesi Kozpontban van a szekhaza, kb. 60 tagja van.

1969 óta, jelenleg a jarasi hivatal tamogatasaval, a „Dolina Dunajca” [Dunajec volgye] Enek- es Tancegyuttes mukodik Nowy Sącz-ban. Musoraban a lach es góral folklor, zene es tanc szerepel. Nowy Sącz-ban funkcional meg a gyerekekkel es fiatalokkal dolgozó „Dunajcowe Dzieci” [Dunajeci gyerekek] valamint a „Sądeczoki” egyuttes. Ennek a tagsagi letszama kb. 155 fo.

Ami az ujszandeci jaras teruleten mukodo regionalis egyutteseket illeti, az elejen  a „Podegrodzie” Regionalis Enek- es Tancegyuttest kell megemliteni. A „Podegrodzie” tanccal es enekkel 1937 óta mesel kisebb hazaról. Szamos jutalmat szerzett, koncertezve az orszag hatarain belul es kivul. Az egyuttest tobb hanglemezen is meg lehet hallgatni. Ifju folkloistak megtalalhatjak a helyuket a „Małe Podegrodzie”-ben vagy a kozeli Brzeznan-ban tevekenykedo „Brzeźnioki” csapataban.

Nem hianyoznak a jarasból a gural neprajz kepviseloi sem. Kulonosen errol ismert a „Górale Łąccy” Regionalis Egyuttes, amelyet az 1933-ban alapitottak. Łącko-ban az altalanos iskolaban mukodik meg „Małe Łącko” egyuttes a gyerekeknek.

Kamionka Wielka-n a Kozsegi Muvelodesi Kozpontban mukodik a „Mszalniczanie” es a „Skalnik” Regionalis Egyuttes. A masodik (fenti kepen latható) csoport nevet a kornyek legmagasabb csucsa utan vette fel. Kamionka Wielka tobb gyerekegyuttesnek az otthona: „Mali Mszalniczanie”, „Mali Mystkowianie” es termeszetesen a „Mały Skalnik” is.   

Nem szabad megfeledkeznunk a felnott „Mystkowianie” Regionalis Egyuttesrol, amelynek musoraban a Szandeci Lachok tancai es enekei szerepelnek a lach-pogórze-i hatarvidekrol.

Nawojowa kozseg batran buszke lehet a „Nawojowiacy” Enek- es Tancegyuttesre valamint a „Piecuchy” fiatal csoportjara. Łososina Dolna telepulest kepviseli a „Michalczowa” Regionalis Csoport, ifjusagi es gyermektagozattal, valamint „Jakubkowianie” Regionalis Egyuttes.

„Dolina Popradu” [Poprad volgye] Regionalis Enek- es Tancegyuttes tobb mint fel evszazada folytatja a Popradmenti Guralok kulturalis orokseget. Alapitoi a Piwniczna-zdrój-i tanarok voltak.

Nehany eve mukodo „Rożnowska Dolina” Regionalis Egyuttes kepviseli a Gródek nad Dunajcem kornyeken elo Szandeci Lachokat. Az oseik kulturajaról emlekeznek meg a „Lipniczanie” Regionalis Egyuttes tagjai is.

Chełmiec kozsegben erdemes ramutatni a „Piątkowioki” Regionalis Egyuttesre, itt is van felnott mellett gyermekcsoport is. Az egyuttes letszama meghaladja a 100 fot. Ok is a lach nepkultura hagyomanyait kepviselik.

Limanowai jarasban a helyi folklór muvelesevel egyebek kozott a „Dolina Słomki”, „Mali Słopniczanie”, „Przyszowianie”, „Szczyrzycanie”, „Zasadnioki”, „Spod Kicek” vagy a „Limanowianie” regionalis  egyuttesek tagjai foglalkoznak.

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad