(►) Így zenélnek ők, a nők!
Kultúra

(►) Így zenélnek ők, a nők!

A 19. és 20. századi női zeneszerzők világába engedett bepillantást az a műsor, amelyet a Thorma János Múzeum nagytermében hallhatott a közönség. Zseni Zsuzsa, Dallos Erika és Patocskai Katalin közreműködésével ismerhette meg a hallgatóság a szerzők kihívásokkal teli életét, azokat a nehézségeket, amikkel szembe kellett nézniük egy férfiak által dominált világban.

Amy Beach, Florence Price, Clara Scumann, csak néhány név a repertoárból, amelyet hallhatott a közönség a Thorma János Múzeumban a kiskunhalasi származású, Norvégiában élő Zseni Zsuzsa előadásában, Dallos Erika zongorajátéka kíséretében.

Patocskai Katalin felkonferálásában elhangzott, hogy a rendkívüli tehetségű női szerzőknek egyáltalán nem volt könnyű az életük, le kellett küzdeniük a korukban uralkodó társadalmi és szakmai akadályokat. Mégis képesek voltak teret nyerni zenei kibontakozásuknak.

A 19. században a nők számára ugyanis az otthon és a család jelentette az elsődleges szerepkört és a zeneművészetet leginkább csak amatőr szinten művelhették. A hangszeren való játék kifejezetten elvárás volt az ifjú hölgyek részére, a komolyzenei tevékenységük igen korlátozott volt, gyakran csak a háttérből támogathatták férfirokonaik vagy férjeik munkásságát.

Az „Így zenélnek ők, a nők!” című műsor nem csak szórakoztató volt, hanem lehetőséget kínált a női zeneszerzők gazdag örökségének mélyebb megismerésére is.