Isten lehelete zsinagógában élőben, mobilon (galéria)
Kultúra

Isten lehelete zsinagógában élőben, mobilon (galéria)

Utolsó állomásaként egy újabb elvonulása előtt tartott vasárnap este „Túl minden határon” címmel motivációs előadást, a délszláv háborúban ismerté vált tudósító, újságíró Vujity Tvrtko (címképen) a Kiskunhalasi Zsinagógában. A kétórás előadás több mint telt ház előtt történt és a világjáró zsurnaliszta, meg közönsége is gazdagabban, életigenlőbben távozott a helyi izraelita közösség székhelyéről.

Vujity Tvrtko – nem először pályafutása során- ismét lezárt egy korszakot, hogy egy újat nyisson, amelynek egy magyarországi előadássorozattal adta meg záró keretét. Ennek utolsó állomásaként érkezett augusztus 14-én Kiskunhalasra, a helyi izraelita közösség zsinagógájába két órás bemutatkozására.

Vujity Tvrtko két éve családjával az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó, Hawai szigetek egyikén él. Az újságírástól és hazai közönségétől azonban nem szakadt el. A több mint 1200 kilométeres távolság bizonyos értelemben közelebb hozta otthonához és az őt, közösségi oldalán követő rajongóihoz. Aloha egy hawai szólás, magyar jelentése „Isten lehelete” volt az egyik mottója az előadásnak és részben ezen érzés lengte be az est témáit.

A ritkaság számba menő halasi favázas zsinagóga földszintje zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, az épületbe nem férők a zsinagóga udvarán felállított kivetítőn követték a programot. Az újságíró két órás humorral és izgalmakkal teli mondanivalója folyamatos tetszést keltett a közönségben. Az érzelmi hullámok gazdag skáláján keresztül Tvrtko feltárta hallgatóságának a boldogság szintjeit, az emberi élet céljának esszenciáit. Ebben a nézőket az elmélyülésre ösztönözve próbálta meggyőzni, hogy minden emberben ott van az egyediség, amely erőt adhat magának és másoknak is a boldoguláshoz.

Minden emberben van valami, amit ő tud legjobban a világon, amit Tvrtko saját életéből, kalandos, sokszor életveszélyes munkásságából vett példákon keresztül erősített meg. Mint mondta az előadáson, ma este mindenki gazdagabb lesz. Tvrtko a kedves fogadtatást, az emberek mosolyát emelte ki, amellyel ő a halasi látogatását követően erősebbé vált. Úgy látta, hogy a közönsége is több lett a kétórás motivációs fellépését követően.

Az előadása jól felépített történetek sorozatán, különleges emberek, drámai és humoros körülmények bemutatásán keresztül gondolkodtatta el a nézőket, amely a rögtönzést sem mellőzte. Az egyik néző véletlen bekapcsolva hagyott mobilja megcsörrent, Tvrtko pedig a készülék gazdáját megkérte, hogy adja át, hagy beszélgessen a hívóval. A „Kicsikém” meglepődése és a közönség derültsége közepette folyt diskurzus jól reprezentálta Tvrtko professzionalizmusát, udvarias közvetlenségét.

A rendezvény végén Vujity Tvrtko „Meg tudod csinálni” címmel összefoglaló kisfilmet mutatott be az előadáson szereplő témákról tanulságos, élő narrációval. Távozása előtt Ritter Nándornét, a helyi izraelita közösség hitoktatóját, elnökét szólította a közönség elé az újságíró. Tvrtko nagy taps közben köszönte meg, hogy a zsinagóga sok emberi léleknek békét adó falai között kapott lehetőséget előadásának megtartására.

Ritter Nándorné, a helyi izraelita közösség hitoktatója, elnöke

Az előadásról további részleteket a Halas Televízió keddi híradójában, és a Halasi tükör szerdán megjelenő lapszámában olvashatnak!

Kép-szöveg: Kovács Iván