Keresztút: dobogón végzett a halasi szerző novellája
Kultúra

Keresztút: dobogón végzett a halasi szerző novellája

A délvidéki Gion Nándor Novellapályázat célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagodásának ösztönzése, új művek megírásának serkentése, a magyar prózairodalom fellendítése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbélésének ösztönzése. Itt ért el szép sikert Végső István Keresztút a pusztán című novellája – tudtuk meg a díjazottól (címképen).

Gion Nándor 1941-ben született Szenttamáson, 2002-ben hunyt el Szegeden. Prózaíró, szerkesztő. Olyan ismert írásai volta, mint a Kétéltűek a barlangban, Testvérem, Joáb, Postarablók, Olyan, mintha nyár volna, Latrotnak is játszott, A kárókatonák még nem jöttek vissza, Sortűz egy fekete bivalyért stb. Számtalan díjat kapott még életében és posztumusz is, mint például: Déry Tibor-díj (1987), József Attila-díj (1988), Márai Sándor-díj (1997), Magyar Köztársaság Babérkoszorúja (2000), Kortárs-díj (2001), Szenttamás község Értünk-díja (2010).

A Gion emlékhaz udvara

A Gion Nándor novellapályázatot nyilvános pályázat útján hirdették meg 2024. február 1-jén, az író születésnapján. A díj magyar nyelven írt pályamű szerzőjének ítélhető oda, és nemzetközi jellegű. A novellapályázatra 71 pályamű, novella érkezett a világ minden tájáról. Az idei bírálóbizottság tagjai:  Antalovics Péter költő, újságíró (elnök), Bordás Győző prózaíró, kritikus, szerkesztő, Piszár Ágnes kritikus, Újvidéki Városi Könyvtár könyvtárosa, Jódal Kálmán prózaíró, esszéíró, műfordító voltak, míg a pályázat koordinátora Németh Dezső, a Gion Nándor Emlékház vezetője volt.

Idén a kiskunhalasi Végső István is nevezett a novellapályázatra. Keresztút a pusztán című műve, amely a 13. századi Kunországba, a pogányokat térítő szerzetesek tragikus napjait mutatja be, 3. hellyel lett díjazva. Az ünnepélyes díjátadásra 2024. augusztus 31-én, szombaton 10 órakor kerül sor a szenttamási Gion Nándor Emlékházban.

Kép és híforrás: Végső István

Még több cikk

Dallista Komár Lászlóval

Dallista Komár Lászlóval

Vigyázok Rád!

Vigyázok Rád!

Dallista Toldy Máriával

Dallista Toldy Máriával