Kiállítóhellyé alakítják a Borókát
Kultúra

Kiállítóhellyé alakítják a Borókát

Új kiállítóhelye lesz Berki Viola és Diószegi Balázs alkotásainak. Az ide vezető folyamat pár hónapja kezdődött, amikor a Kossuth utcai Boróka Házból – képviselő-testületi döntésre - kiköltöztek a civilek és beköltöztek a képek.  

Az 1920-as években épült Babó villában sokféle tevékenység működött az évek folyamán. Volt itt úttörőház, gyermek könyvtár, kézműves iskola és a Halas Tv első adásai is itt készültek. A neobarokk épület most új funkciót kapott, a Berki és Diószegi gyűjtemények állandó kiállítóhelye lesz. A Végh-kúriából, a korábbi Halas Galériából költöztették át a képeket és most már a - január óta a megyétől a városhoz került – Thorma János Múzeum kezeli a gyűjteményt.
 
A Babó villával az egyik cél az volt, hogy a gyűjtemények minél jobban elérhetőek legyenek a látogatók számára. A Kossuth utca közepén lévő épület a Csipkeház és a Thorma múzeum között helyezkedik el, így beleillik a fő turista útvonalba. Ám ahhoz, hogy a képeket bemutassák a nagyközönségnek, előbb fel kell újítani az épületet. Ehhez pályázati segítséget kért a múzeum és az önkormányzat. Nemrég jött a hír, hogy 4 millió forintot nyertek az Emberi Erőforrások Minisztériumától.
 
A felújításra eredetileg 15 millió forintot kértek, ebből érkezik 4 millió, de valószínűleg jövőre lesz még újabb lehetőség további forrás igénylésére. Halas új kiállítóhelye, a felújítást követően várhatóan jövő tavasszal nyílik meg a látogatók előtt. Az alsó szint 4 termét alakítják ki a tárlatoknak, az emelet pedig raktárként funkcionál majd.
 
Szöveg-fotó: Fehér Erika