Kitüntetett halasi elnök (galéria)
Kultúra

Kitüntetett halasi elnök (galéria)

A kiskunhalasi székhelyű Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület felvállalta az erdélyi irodalom népszerűsítését és eljuttatását minél szélesebb közönséghez. A szervezet elnökét november 17-én elismerésben részesítették Budapesten. Dr. Döme Ottó a MOM Kulturális Központ színháztermében vehette át a báró Kemény János emlékdíjat és az ezzel járó bronz emlékplakettet.

A vasárnapi programot az Erdélyi Helikon – Marosvécsi Kemény Alapítvány szervezte. Az Erdélyi Helikon Íróinak ünnepsége a Földindulás címet kapta. Irodalmi műsort tekinthettek meg a résztvevők a Tabulatúra együttes és neves színművészek közreműködésével. Irodalmi előadás és köszöntők hangzottak el. Az idelátogatók korabeli könyv és képzőművészeti kiállítást is megtekinthettek. Az eseményen bemutatták a Várvédő – Erdélyi Helikon Irodalmi Füzetek 8. számát.

Az ünnepségen adták át a 2019. évi báró Kemény János emlékdíjat. Dr. Döme Ottó, a kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke vehette át. Báró Kemény János - Kemény János erdélyi fejedelem egyenes ági leszármazottja - író, az Erdélyi Helikon íróközösség megalapítója, a legnagyobb magyar művelődési mecénás volt. A díjat az arisztokrata Kemény család alapította. Az elmúlt időszakban évente két-három személy kapta meg a világon, most Dr. Döme Ottó volt az egyedüli díjazott.

- Több mint 50 éve kezdődött az erdélyi irodalomhoz való kötődésem, mely részévé vált életemnek.  A pár évvel ezelőtt alakult Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület révén kiteljesedhetett ez a tevékenységem. Ezen irodalom népszerűsítésével, a fiatalokkal szeretnénk megismertetni ezt a különleges világot. Szeretnénk, ha az erdélyi magyar irodalom méltó helyére kerülne a magyar irodalomtörténetben. Ez a díj számomra a mindent jelenti, elismerése az elmúlt, több, mint ötven év munkájának – mondta dr. Döme Ottó. 

Pál László

Fotók: Anda Péter