Klezmer és sólet a Zsidó Fesztiválon (videóval)
Kultúra

Klezmer és sólet a Zsidó Fesztiválon (videóval)

Kilencedik alkalommal rendezték meg Kiskunhalason a Zsidó Fesztivált. A zsinagógában és az épület udvarán délelőttől egészen koraestig várták az érdeklődőket. A kulturális programok mellett a gasztronómia is fontos szerephez jutott a nap folyamán.

Dr. Róna Tamás rabbi több alkalommal is kiemelte, milyen fontos egy ilyen rendezvény az izraelita hitközség tagjainak számára. Délelőtt Macskássy Izolda festőművész kiállításának megnyitójával indultak a programok. Ezt követően Béke Mirjam könyvbemutatója, majd Kósa Klára keramikus előadása várta az érdeklődőket.

Délben a zsidóság hagyományos ételét, a Sós Dezső mesterszakács által készített sóletet kóstolhatták meg a jelenlévők. A háromféle babból főzött finomságban füstölt húsok és főtt tojás is helyet kapott. A tápláló falatok után Dr. Róna Tamás rabbi válaszolt a hallgatóságban a zsidó vallás kapcsán felmerült kérdésekre.

{phocadownload view=youtube|url=http://www.youtube.com/watch?v=Dld4HImafVA}

A IX. Halasi Zsidó Fesztivál Székhelyi József színművész Karinthy-est előadásával és az Is...Real Project elnevezésű zenekar koncertjével zárult. A szervezők a Halasmédia kérdésére elmondták, jövőre minden eddiginél nagyobb és színesebb programokkal készülnek a jubileumi X. fesztiválra.

Szöveg-fotó: Szőri Attila

{phocagallery view=category|categoryid=993|limitstart=0|limitcount=0}