(►) „Könyvekre márpedig szükség van és szükség lesz” (galéria)
Kultúra

(►) „Könyvekre márpedig szükség van és szükség lesz” (galéria)

Rendhagyó kiállítás nyílt a Thorma János Múzeumban február 1-jén Múzeumőr – 65 év 130 könyv címmel. A kiállított tárgyak az elmúlt évek legjelentősebb műtárgyaiból, több mint 130 könyvből és kiadványból tárultak a látogatók elé, amelyek Szakál Aurélhoz (címképen) köthetők. A kiállítás zárórendezvényét március 22-én délután tartották négy szakértői előadás kíséretében.

Kocsisné Varga Zsuzsanna, a Thorma János Múzeum vezetője köszöntötte a megjelent - közel félszáz főből álló - közönséget. Az igazgatónő örömét fejezte ki a Múzeumőr – 65 év 130 könyv című kiállítás utáni érdeklődés miatt, amelyet az elmúlt másfél hónapban sok-sok látogató tekintett meg. A múzeumvezető ezt követően Kádár Szilárdot kérte fel gitárjátékra.

Kocsisné Varga Zsuzsanna, a Thorma János Múzeum vezetője köszöntötte a vendégeket

Az eseményen konkrétan Kiskunhalas történeti kronológiája 1987-2000 című kötetét elemezték szakértők. Először Dr. Komáromi Szilárd előadását hallgatta meg a közönség, amely az 1990. Az első szabad választás történetét dolgozta fel. Az előadó a rendszerváltás előzményeit országos kitekintésből indítva tért rá a kiskunhalasi történések érdekességeire és fordulópontjaira, amelyet személyes élményeivel színesített prezentációja mellett.

Kádár Szilárd gitárjátéka vezette fel az előadásokat

A második előadást egy külföldi tudósember, az angol származású Chris Hann tartotta. A történész nagy érdeklődéssel elemezte a korai, majd a késő kádári szocializmust. A szakember 1974-ben járt először Magyarországon, majd hosszabb időre ideköltözve megtanulta a magyar nyelvet és innen egyenes út vezetett a magyar történelem megismeréséhez. A kiskunhalasi helytörténeti ismereteit az itt kiadott dokumentumok, könyvek alapján szívta magába és érdekes véleményt, következtetéseket  fogalmazott meg a helyi gazdaságtörténeti eseményekről. Beidézett többek között Moldova György textil iparról szóló riportkötetéből, a Szent Tehén című könyvből, amely részben a Halasi Kötöttárugyárról szólt.

Dr. Komáromi Szilárd előadása közben

A külföldi szemszögből történő értékelést Szakál Aurél elemző-értékelő prezentációja követte. Az előadását a volt múzeum igazgató azzal kezdte, hogy „Könyvekre márpedig szükség van és szükség lesz”, e közben magasba emelve mutatta közönségének a Kiskunhalas történeti kronológiája 1987-2000 című kötetét. Szakál Aurél állítását árnyalva valószínűsítette, hogy az idő előrehaladtával eltérnek majd a tartalmi megjelenítési formák arányai és kevésbé lesznek előtérben a könyvek, de szükségességük megkérdőjelezhetetlen. Előadását szintén prezentáció kísérte, amely során az általa szerkesztett könyv sarkalatos és népszerű témáit emelte ki.

A közönség tapssal fejezte ki tetszését az előadások után

A Múzeumőr – 65 év 130 könyv című kiállítás záró előadását Ö. Kovács József tartotta, aki Történeti kérdések és források különböző olvasatban. A halasi tanyák címmel beszélt a vendégeknek. Prezentációjában a halasiak számára ismert épületeket, régi térképeket mutatott be és a tanyasi életben bekövetkezett változásokat, a szocialista állami befolyását értkelte és támasztotta alá tényekkel, adatokkal. Az előadás végén a közönségnek lehetősége volt párbeszédre az előadókkal. További részleteket a jövő heti Kultúrkép című magazinunkban láthatnak olvasóink a rendezvényről.

Chris Hann angol történész külföldi szemmel elemezte a korai, majd a késő kádári szocializmust

Kép-szöveg: Kovács Iván

Ö. Kovács József Történeti kérdések és források különböző olvasatban. A halasi tanyák című előadása közben