(►) Közösségi verselés egy napon át
Kultúra

(►) Közösségi verselés egy napon át

Ilyen még nem volt Kiskunhalason. Huszonnégy órás versolvasás és szavalás lesz a költészet napját köszöntve. Ehhez kapcsolódik a Petőfi-bicentenárium, így dupla ünnepre készülnek a szervezők. A program több száz résztvevő közreműködésével valósul meg.

A városi, költészet napi ünnepséget a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. szervezi. Ehhez kapcsolódik a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára történő méltó megemlékezés. A bicentenárium alkalmából április 11-én 18.23-tól április 12. 18.49-ig csak a nemzet költőjétől mondanak vagy olvasnak fel verseket a résztvevők. A nagyszabású, 24 órás eseménynek a Martonosi Pál Városi Könyvtár ad otthont. Érkeznek óvodáskortól a nyugdíjasokig, hogy együtt köszöntsék Petőfit, a költészetet. A programra egyesületek, magánszemélyek, oktatási intézmények egyaránt meghívást kaptak. Az eseményt a Halasmédia Facebook-oldalán élőben közvetíti.

Diákok, felnőttek, idősek és fiatalok is szavalnak majd a 24 óra során

- Április 11., a magyar költészet napja és a Petőfi-bicentenárium kapcsán úgy gondoltam, vonjuk össze a kettőt és ünnepeljünk egy maratoni rendezvénnyel. Úgy tudom, Petőfi Sándornak körülbelül 850 költeménye van, és ezzel meg lehet tölteni 24 órát. Nyilván lesz olyan, amelyik többször is elhangzik. Édesapám kisiskolásként, tanév végén két Petőfi-kötetet is kapott jutalmul jeles tanulmányi eredményeiért. Én ezekből a könyvekből fogok választani – tudtuk meg Németh Szilvia ötletgazdától, programszervezőtől. – Közösséget szeretnénk építeni és közösségi élményt szeretnénk nyújtani. A városi könyvtárba várjuk a résztvevőket. Egy fotelben, olvasólámpa mellett lehet verset mondani, felolvasni. Jönnek felnőttek, diákok. Az összes iskola örömmel fogadta az ötletet, csatlakoznak a rendezvényhez. A József Attila Irodalmi Kör április 11-én 19 órakor, a Gózon István Irodalmi Kör 23 órától, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület április 12-én 11.20-tól vesz részt az eseményen. A verselőktől azt kértük, hogy mutatkozzanak is be, mondják el, melyik verset miért választották, hogy megismerjük a kötődésüket a költeményhez. Reggel 8 és este 10 között 10, a fennmaradó időszakban pedig 15 perc szereplési lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek – tette hozzá Németh Szilvia.

Aki csatlakozik az eseményhez, ajándékot is kap, egy belépő lesz az övé a Csetényi Élményparkba. A legtöbb diákot toborzó halasi iskoláról reklámfilmet készít a Halasmédia.

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?