(►)  Kulturális élménycsoda a Közösségek Házában (galéria)
Kultúra

(►) Kulturális élménycsoda a Közösségek Házában (galéria)

Január 22-én hétfőn megtelt nézőkkel a Közöségek Háza nagyterme a Magyar Kultúra Napjára szervezett városi ünnepségre. Több mint 2 órás színes, zenés, irodalmi kulturális műsor, fotókiállítás, városvezetői köszöntővel várta a közönséget. A Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. által szervezett estet kitöltő kulturális program nagy tetszést aratott a megjelent vendégek körében.

A Közösségek Házában, hétfőn 17 órakor kezdődött Magyar Kultúra Napi  ünnepségen Kohi Jasmine, a Szilády Áron Református Gimnázium tanulója szavalta el Kölcsey Ferenc Himnuszát. Nemzeti imádságunk meghallgatását követően Fülöp Róbert, városunk polgármestere mondott ünnepi beszédet. A városvezető az ünnep apropóján (Kölcsey 201 éve, január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát) kezdte gondolatait. 

Kohi Jasmine, a Szilády Áron Református Gimnázium tanulója szavalta el Kölcsey Ferenc Himnuszát

"A Himnusz arra emlékeztet bennünket a mindennapokban, hogy nekünk magyaroknak is - mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás - jó okunk van a bűnbánatra és kérhetjük a Teremtőt, hogy szabadítsa meg nemzetünket a történelem visszatérő szenvedéseitől – mondta a polgármester. Városvezetőként immáron 10. éve kötelességem és feladatom, hogy Városunk kultúráját ápoljam, segítsem és támogassam. Sokan sokféleképpen definiálják a kultúrát, s még ennél is többen vannak, akik szabad bölcsészeket megszégyenítő módon, a varázsgömböt a zsebükben tudva, meg is akarják mondani, mitől lesz Kiskunhalas Város kultúrája jobb, sikeresebb és eredményesebb."

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere mondott ünnepi köszöntőt

A polgármester beszéde során a város jelentősebb kulturális fejlesztéseinek ismertetésén keresztül emlékeztette a közönséget, hogy a városvezetés mindenkor kiemelt figyelmet fordított Kiskunhalas kulturális hagyományainak megőrzésére, kulturális életének kiterjesztésére. Fülöp Róbert az ágazat rövid és középtávú célkitűzéseire is kitért. Beszéde végén köszönetet mondott azoknak, akik munkájukkal, tehetségükkel és szorgalmukkal Kiskunhalas kulturális életét szolgálják, gyarapítják.

A Daróczi tárlatot Radomir Perin Rasa, a szabadkai születésű természetfotós nyitotta meg

Az ünnepség kiállításmegnyitóval folytatódott. Daróczi Csaba soltvadkerti fotós, a halasi székhelyű Kiskunszt Fotóklub alapítója, sokszoros év természetfotósa, nemzetközi fotópályázatok rendszeres díjnyertese a számára legkedvesebb fotókat állította ki. A Daróczi tárlatot Radomir Perin Rasa, a szabadkai születésű természetfotós nyitotta meg, aki 45 éve járja fényképezőgépével és videokamerájával a nagyvilágot. A kissé tört magyarsággal beszélő fotós elismerően nyilatkozott Daróczi Csaba munkásságáról, kiállított képeiről és saját fotókiadványával ajándékozta meg Daróczi Csabát és Kiskunhalas polgármesterét Fülöp Róbertet.

Radomir Perin Rasa fotókiadványával ajándékozta meg Daróczi Csabát

A tárlat alkotója Daróczi Csaba is szólt a közönséghez. Elmondta, hogy a válogatása a kedvenc fotóit tartalmazza és az utóbbi 10 év munkáiból állította össze a falakon látható sorozatot. Beszédét rövidre fogta, mint mondta ő nem a beszédben erős, ezért inkább a fotóit ajánlotta a jelenlévőknek, amelyek helyette is megfogalmazzák hitvallását.

Bornai Tibor és Karinthy Vera előadás közben

Az ünnepség másik nagyon várt eseménye a több mint egyórás zenés irodalmi est Karinthy Vera és Bornai Tibor előadásában rendkívüli hangulatot varázsolt a sokat látott Közösségek Háza falai közé. A KFT zenekarból is jól ismert zenész Bornai Tibor és Karinthy Vera, Karinthy Frigyes dédunokája, Karinthy Márton Kossuth-díjas magyar színigazgató, színházrendező lánya harmonikus előadói párost alkotva nyűgözte le a nézőket. Öt Karinthy-t ígértek és adtak a látogatóknak és a Karinthy családból bizony futotta. 

Családi történeteket, alkotásokat idéztek fel prózában, versben, dalban sok-sok humorral. Frigyes, Gábor, Ferenc, Márton írásaikkal, Vera – Frigyes dédunokája - énekével és családi történetekkel lepte meg az ünnepi est nézőit. Első kézből hallhattuk azokat a személyes élményeket, amelyeket eddig nem osztott meg a nyilvánossággal. Bornai Tibor zenészként és Karinthy imádóként segítette Verát ebben. A páros hatalmas sikert aratott, az előadást Fülöp Róbert polgármester virággal, figyelmességi ajándékkal köszönte meg. Az estről a Halas TV Kultúrkép című magazinjában és a Napi Mozaikban láthatnak majd részleteket olvasóink, de pénteken megjelenő Halasi Tükörben is jelenik meg írás az estről.

Kép-szöveg: Kovács Iván